USR – Incompetența guvernării PSD și ALDE lasă elevii fără manuale

July 19, 2018
428 Views

Legea Manualului școlar, cunoscută și sub numele de Legea Manualului unic, a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR), în ședința de astăzi, 18 iulie, în urma sesizării formulate de senatorii USR și PNL. Decizia vine după ce CCR, în primăvară, a declarat ca fiind neconstituțională și Legea Editurii unice, inițiată de Guvernul României.

”Sub patronajul fostului ministru al Educației, Liviu Pop, acum președinte al Comisiei pentru Învățământ din Senat, și a actualului ministru Valentin Popa, Guvernul susținut de PSD și ALDE a încercat să preia controlul asupra elaborării și editării manualelor școlare. Pentru a masca ineficiența de a termina manualele în termen, la începutul fiecărui an școlar, Guvernul a încercat să elimine criteriile și necesitățile de calitate legate de elaborarea manualelor școlare, prin înființarea unui monopol asupra realizării lor, fără consultări, dezbateri publice și o competiție reală. Efectele ar fi urmat să fie extrem de nocive, o întoarcere în timp la manualele unice din perioada comunistă, cu riscul ideologizării lor, mai ales în cazul disciplinelor umaniste, precum istoria și limba și literatura română”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României, co-inițiator al sesizării la CCR.

”Discuțiile din Comisia de Învățământ au durat aproape o lună și jumătate, perioadă în care am încercat să atenuăm, prin numeroase amendamente, efectele nocive ale proiectului legislativ. Înainte de vot, Liviu Pop a venit cu amendamente transmise, în noaptea anterioară ședinței din Comisie, prin sms, de către ministrul Valentin Popa. Scopul acestora a fost de acoperi faptul că procedura de elaborare a manualelor pentru anul școlar 2018/2019 a început și a continuat în baza unei legi care încă nu fusese adoptată și care, iată, se dovedește a fi neconstituțională”, a adăugat Mihai Goțiu.

Parlamentarii USR au transmis, începând cu toamna anului 2017, mai multe întrebări și interpelări Ministerului Educației, legate de realizarea manualelor pentru anul școlar 2018/2019, inclusiv o interpelare adresată prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care s-a solicitat o anchetă a Corpului de Control privitoare la modul abuziv și ilegal prin care se realizează acestea. ”O dată în plus, actuala Guvernare Dragnea-Dăncilă a dat dovadă de iresponsabilitate, incompetență și și-a bătut joc de viitorul educației elevilor din România. Dincolo de aspectele care țin de legalitate, la începutul toamnei, elevii fie vor avea niște manuale de o calitate îndoielnică, făcute în pripă, doar pentru a se raporta că s-au terminat la timp, fie nu vor exista aceste manuale. Asta se întâmplă când majoritatea parlamentară care susține Guvernul e preocupată doar de absolvirea condamnaților penal de răspundere și scăparea lor de pușcărie, și nu de problemele reale ale cetățenilor români și de viitorul lor”, a mai declarat Mihai Goțiu.

Leave A Comment

%d bloggers like this: