Proiect: Valabilitatea cărţilor de identitate provizorii va fi extinsă de la unul la doi ani

July 19, 2018
260 Views

Mai mulţi aleşi au depus în Parlament un proiect de lege prin care valabilitatea cărţilor de identitate provizorii se va extinde de la unul la doi ani, iar actele de identitate a persoanelor fără adăpost se vor putea elibera şi la cererea serviciilor publice de asistenţă socială.
Iniţiativa legislativă modifică ordonanţa de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată.
“Termenul de valabilitate a cărţii de identitate provizorie este de doi ani”, se arată în articolul 20 al proiectului de lege.
În legea în vigoare, articolul 20 prevede: “Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileşte de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor şi nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an”.
Proiectul stipulează şi că actele de identitate ale persoanelor care nu sunt încă înregistrate la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D) pot fi eliberate, de asemenea, la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială. În prezent, eliberarea documentelor se poate face la solicitarea persoanei fizice sau, în cazul persoanei fizice puse sub interdicţie, cererea se face prin reprezentantul său legal.
“Actul de identitate se poate elibera şi la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială pentru persoanele care se află în cel puţin una din situaţiile menţionate la articolul 34 din prezenta lege”, se arata la articolul 14 al iniţiativei.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: