Ziua internaţională a navigatorului

June 25, 2018
427 Views

Ziua internaţională a navigatorului (“Day of the Seafarer”) se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 25 iunie.
Decizia de a institui Ziua internaţională a navigatorului (sau a marinarului) a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.
Potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale, www.imo.org, scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu.
Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale “încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ”.
Tema campaniei din 2018 este “Bunăstarea navigatorilor” (“Seafarers wellbeing”). Site-ul IMO arată că anii 2017 şi 2018 au înregistrat un impuls puternic în industrie pentru bunăstarea marinarilor, în special în privinţa sănătăţii lor mintale. Prin abordarea problemei bunăstării navigatorilor şi în special a sănătăţii lor mintale, campania derulată de IMO are menirea de a informa despre strategiile specifice privind stresul şi alte probleme care afectează situaţia psihică a navigatorilor, dar şi pentru a face ca instrumentele disponibile să fie mai cunoscute.
Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.

Leave A Comment

%d bloggers like this: