PNL Cluj a sărbătorit “RomânIA tradițională în an Centenar”!

June 25, 2018
2,105 Views

PNL Cluj a organizat duminică 24 iunie, un eveniment prin care a dorit să marcheze Ziua Internațională a Iei, la 100 de ani de la marea Unire, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Municipiul Cluj-Napoca.

Doamnele din Organizația Femeilor Liberale Cluj condusă de Mihaela Suciu și Organizația Femeilor Liberale Cluj Napoca condusă de Alexandra Stoica, au pregătit un program care a cuprins o prezentare a portului popular românesc făcută de Ligia Bocșe și Maria Golban Șomlea și un spectacol folcloric susținut de artiștii: Lucia Potra, Maria Golban-Șomlea, Adriana Irimieș, starostele Daniel Uțiu, rapsodul Traian Balcău din Ceanu Mare, bunicuța de 81 de ani Todorica Leaș, Camelia Corina Soporan din Frata, Ansamblurile de dansuri populare Șoimii Carpaților din comuna Florești, acompaniate de orchestra Regal Transilvan. Tuturor acestor artiști clujeni le mulțumim pentru că au fost alături de noi și ne-au încântat cu cântecele tradiționale românești.

Respectul față de tradiții dar mai ales față de portul popular trebuie să îl păstrăm cu sfințenie și, de asemenea, să îl promovăm pentru că aceste valori sunt parte din identitatea noastră națională, moștenirea lăsată de părinții și bunicii noștri și pe care noi avem obligația de a o transmite copiilor și nepoților noștri.

Au participat la eveniment: primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, eurodeputatul și președintele PNL Cluj, domnul Daniel Buda, deputatul PNL Cluj, domnul Florin Stamatian, consilieri județeni și locali și membri ai PNL Cluj și peste 200 de clujeni care au ales să îmbrace IA, această piesă vestimentară deosebită care înglobează tot ceea ce are mai frumos poporul român.

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie.

Ziua Universală a Iei tradiționale românești a fost propusă, de comunitatea online „La Blouse Roumaine” ajungând să fie sărbătorită de românii de pretutindeni pe data de 24 iunie, de Sânziene. Astfel, din 2013, şase continente, 48 de țări, 109 localități şi 143 de evenimente au marcat această zi dedicată României şi românilor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: