Ziua universala a iei, sarbatorita la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, duminică, 24 iunie, ora 13.00

June 22, 2018
357 Views

Născută la inițiativa comunității „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a șasea ediție. ”Grupurile de acțiune” formate pe rețelele de socializare, manifestările și evenimentele organizate în numeroase localități din țară și în comunitățile românești din întreaga lume reunesc zeci de mii de participanți. Cămașa femeiască moștenită din străbuni sau cusută în zilele noastre, purtată cu mândrie cu diferite ocazii, redevine un element identitar important, o punte între generații.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, s-a alăturat de la bun început inițiativei de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator, în mod regulat, de Sânziene, evenimente care aduc în centrul atenției această componentă a vestimentației tradiționale. În anul 2015 am prezentat o selecție amplă din colecția Brătianu–Cantacuzino, în anul 2016 am abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și cea a cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională, expoziția din 2017 am dedicat-o cămășii de Mărgău.

În această duminică, 24 iunie 2018, ora 13, vă invităm la vernisajul a două expoziții:

„Arta broderiei pe crețuri: ciupagul” și „Zestre transilvăneană – colecția Gabriel Boriceanu”.

Demonstrație de broderie pe crețuri Marioara Palagica Constantin

….

Expozițiile pot fi vizitate la sediul instituției (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21), de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, în perioada 24 iunie – 15 iulie 2018.

Leave A Comment

%d bloggers like this: