Doina Işfănoni : Noi trebuie sa vorbim despre camasa romaneasca, nu despre ie

June 17, 2018
534 Views

Prof. univ. dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a afirmat, vineri, la Craiova, că piesa de bază a costumului popular este cămaşa, iar noi, românii, trebuie să vorbim despre cămaşa românească, element de patrimoniu care poartă în sine istoria locului şi a neamului, nu despre ie sau despre fenomenul “la blouse roumaine” inspirat după celebra lucrare a lui Henri Matisse.

“Cămaşa românească este o valoare prin care încercăm să demonstrăm că România este importantă, o valoare care chiar dacă a rămas prin lăzile de zestre, chiar dacă a rămas uneori prin poduri şi prin şuri, nu trebuie uitată, pentru că aceste lucruri vorbesc mai mult decât o sută de cuvinte, sunt elementele prin care de fapt omul se prezintă între semeni oriunde se duce pe mapamond. Când vorbim despre costumul popular, cămaşa este piesa fundamentală, iar noi, specialiştii, spunem că piesa de bază a costumului popular este cămaşa. Sigur că ea a ajuns în ziua de astăzi sub prescurtarea de ie, reperul cel mai important, dar ştim cu toţii că deseori cămaşa era alcătuită din partea de sus şi poale. Fie că denumirea aceasta era ie, era ciupag, putea să varieze în funcţie de zonă, cămaşa de-a-ntregul însă s-a păstrat în continuare, este cămaşa femeii monumentale, care era era şefa familiei, pentru că, de fapt, prin priceperea, prin răbdarea, prin competenţa şi prin harul pe care îl avea de la Dumnezeu reuşea să îmbrace toată casa şi să îmbrace toată familia. Această competenţă care s-a cultivat generaţii de-a rândul a făcut ca această piesă să fie regina, cea mai îndrăgită piesă, cea mai valoroasă piesă şi la un moment dat, fie-mi iertat, dar nu prea sunt de acord cu termenul prescurtat de ie, să ajungem să o privim în sine, fără poale”, a spus Doina Işfănoni care a participat la Craiova, unde a participat la expoziţia – concurs de cusut ie/cămaşă tradiţională “Povestea continuă” organizată de Grupul “Oltenia coase ie” la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Işfănoni a subliniat că noi, românii, care avem această piesă în patrimoniu trebuie să vorbim despre cămaşa românească, nu despre ie, pentru că femeia niciodată nu s-a prezentat fără poale, mai ales că piesele de deasupra erau piese care puneau pe de-a-ntregul în valoare cămaşa.

Leave A Comment

%d bloggers like this: