Ziua mondială a donatorului de sânge

June 14, 2018
616 Views

Ziua mondială a donatorului de sânge este sărbătorită în fiecare an, la 14 iunie, de ţări din întreaga lume.

Marcarea acestei zile are în vedere mai ales faptul de a evidenţia donatorii de sânge voluntari pentru darul lor în favoarea vieţii. De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), evenimentul are ca obiectiv şi sporirea gradului de conştientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat, pentru a asigura astfel calitatea, siguranţa şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru pacienţii aflaţi în dificultate.

Transfuzia de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, menţionează OMS. Aceasta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Sprijină, de asemenea, procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial, de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale.

Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari şi neremuneraţi. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.

Ţara gazdă pentru evenimentele organizate cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge 2018 este Grecia, prin intermediul Centrului Naţional de Sânge. Evenimentul global va avea loc la Atena în 14 iunie 2018.

Leave A Comment

%d bloggers like this: