După 10 ani, gospodăriile pot produce energie regenerabilă fără să se autorizeze

June 13, 2018
454 Views

La 10 ani de la apariţia unei legi care le promitea persoanelor fizice posibilitatea să producă şi să furnizeze electricitate în reţea, micii producători vor avea această posibilitate, a anunţat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, pe teme energetice.
„În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba nişte scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislaţia fiscală. Încă din 2009 – 2010, am început discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi soluţii pentru aceşti mici producători şi am eşuat”, a spus oficialul ANRE, potrivit Agerpres.
El a precizat că, de la începutul acestui an, a fost iniţiate discuţii mai intense cu Ministerul Finanţelor şi au fost găsite soluţii. „Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate şi, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24”, a arătat Nagy-Bege.
Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.
„În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează aceşti mici producători de la obligaţia de a se autoriza pentru această activitate”, potrivit oficialului ANRE.
A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declaraţia lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanţelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă şi cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.
Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA.

Leave A Comment

%d bloggers like this: