Ziua internaţională a arhivelor

June 9, 2018
238 Views

La 9 iunie 2018 este marcată Ziua internaţională a arhivelor. Evenimentul reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii. Arhivele, alături de muzee şi biblioteci, participă la conservarea memoriei colective, potrivit www.arhivelenationale.ro.

Instituţiile naţionale sau locale ale arhivelor sau asociaţiile profesionale sunt invitate să organizeze acţiuni, evenimente dedicate atât arhivelor, cât şi cunoaşterii şi descoperirii profesiei de arhivist, notează www.ica.org.

Tema acestei zile, intitulată ”Arhivele: Guvernare, Memorie şi Patrimoniu”, este deopotrivă şi tema Conferinţei ICA 2018 (Consiliul Internaţional al Arhivelor), care se va desfăşura la Yaounde în Camerun, în perioada 26-28 noiembrie 2018. Conferinţa, organizată pentru prima dată într-o ţară africană, pe lângă tema abordată, se va concentra şi pe două subiecte suplimentare, respectiv problemele pan-africane privind arhivele şi provocarea dezvoltării durabile în această regiune a lumii.

În 2017, tema acestui eveniment a fost ”Arhive, cetăţenie şi interculturalism”, de asemenea, tema Conferinţei 2017 ALA (Asociaţia Latino-Americană a Arhivelor)-ICA, care a avut loc în perioada 27-29 noiembrie, în Ciudad de Mexico, potrivit www.ica.org. Temele agreate între programul Comisiei ICA şi Arhivele Naţionale din Mexic au inclus, printre altele: interculturalism şi culturi ancestrale, drepturile omului, traficul ilicit de patrimoniu documentar, arhive şi artă, arhive, mediu înconjurător şi dezastre naturale, drepturi de autor şi proprietate intelectuală.

ICA organizează în fiecare an o conferinţă, exceptând anul în care este organizat Congresul ICA, respectiv din patru în patru ani. În 2016, tema Congresului organizat la Seoul, în perioada 5-10 septembrie, a fost “Arhive, Armonie şi Prietenie”.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa, a cărei misiune este de a promova conservarea şi utilizarea arhivelor din întreaga lume. A fost constituit la 9 iunie 1948, sub auspiciile UNESCO. Charles Samaran, directorul general al Arhivelor Naţionale ale Franţei a fost primul preşedinte.

Leave A Comment

%d bloggers like this: