Marea Istorie Ilustrata a Romaniei si Republicii Moldova – lansata la Bookfest

June 2, 2018
662 Views

Volumul “Marea Istorie Ilustrată a României şi a Republicii Moldova”, un amplu compendiu dedicat publicului larg, coordonat de profesorii Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi Ioan Bolovan, a fost lansată vineri, la standul Editurii Litera de la Bookfest.

Potrivit conf. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, “titlul cărţii se justifică din perspectiva prezenţei noastre în marea istorie europeană şi universală”.

“În 1859 a exclamat admirabil Camillo Benso, Conte de Cavour, artizanul unităţii italienilor din Piemont, a spus un lucru extraordinar de frumos, trecut oarecum în penumbră de mulţi istorici, atunci când românii, în ciuda dorinţei marilor puteri, au găsit formula inteligentă de alege un singur domn, prin Alexandru Ioan Cuza, şi apoi de a realiza o singură Capitală, un singur Guvern, un singur Parlament la 1859: ‘Prin Unirea Principatelor şi prin consultarea votului popular se deschide o eră nouă în istoria constituţională, politică a Europei’. Deci, iată că românii, într-o Europă dominată de regimuri oligarhice, prea puţin democratice au transpus în practică un deziderat al naţiunilor din epoca modernă, din secolul naţionalităţilor, de democratizare a naţiunilor. Consultarea poporului în legătură cu acest obiectiv important – unitatea românilor a fost un lucru inedit, important, care s-a desfăşurat aici, la gurile Dunării şi la Carpaţi”, a declarat profesorul Bolovan pentru AGERPRES.

El spune că românii au fost apoi “parte a marii istorii, în alte împrejurări, începând de la marele diplomat Nicolae Titulescu, preşedinte în două rânduri al Adunării Generale a Ligii Naţiunilor, prin ceea ce au făcut artişti care ne fac să ne simţim mândri, în lume, precum Brâncuşi”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: