Emil Boc: Mobilitatea tinerilor și studenților prin Programul Erasmus+ contribuie la diminuarea extremismului și populismului în Europa!

May 30, 2018
550 Views

Mobilitatea tinerilor și studenților prin Programul Erasmus+ contribuie, dincolo de dimensiunea academică și profesională, la o mai buna cunoaștere reciprocă, la cultivarea toleranței și la diminuarea extremismului și populismului în Europa!

Am primit ieri, 29 mai 2018, vizita a 45 de elevi și profesori din Italia, Lituania, Turcia și Slovenia. Alături de colegii lor din România, tinerii participă în aceste zile la o serie de activități organizate la Cluj-Napoca în cadrul proiectului ERASMUS+ “Take stereotyping out of your life”, a declarat Emil Boc.

“Proiectul urmărește ca elevii să poată conștientiza propriile stereotipuri și prejudecăți pentru a le depăși, pentru a căpăta încredere în forțele proprii și a elimina sentimentul inferiorității în raport cu ceilalți. Astfel elevii încearcă, prin diferite activități, să demonteze prejudecățile despre popoare, etnii și să promoveze valorile specifice fiecărei țări partenere și a fiecărei comunități.” Activitățile sunt coordonate de Colegiul Tehnic Napoca din municipiul nostru.

În acest context, în discuția pe care am avut-o cu elevii internaționali la Primăria Cluj-Napoca, am subliniat oportunitățile pe care municipiul nostru le oferă tinerilor. Clujul a înțeles importanța investițiilor în educație, dar și în celelalte componente cheie care influențează calitatea vieții într-o comunitate. Astfel, Cluj-Napoca este nu doar unul dintre cele mai “tinere” orașe din România, ci a devenit “orașul magnet” numărul 1 în țară (conform unui studiu al Băncii Mondiale publicat în 2017).

Această atractivitate a comunității clujene, dar și o serie dintre avantajele competitive globale ale orașului, se datorează și relațiilor bune de conviețuire pe care le au în Cluj-Napoca comunități de diverse culturi – de la români, maghiari sau nemți, la cei care vin din toată lumea să studieze sau să lucreze aici. Suntem deci, așa cum am mai spus, o mică Europă la noi acasă, dorim să promovăm în continuare această deschidere, iar noile generații să dezvolte mai departe ceea ce Clujul reflectă astăzi: *arta de a trăi impreună*.

Leave A Comment

%d bloggers like this: