Preşedintele Klaus Iohannis: In prezent, situaţia de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre este caracterizată de volatilitate

May 29, 2018
394 Views

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, în prezent, situaţia de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre este caracterizată de volatilitate şi este marcată de existenţa potenţialului de conflict, tendinţe care vor persista, probabil, pe termen scurt şi mediu.

“În ultimii ani, acţiunile unor entităţi şi factori non-statali asupra mediului de securitate au conferit noţiunilor de securitate naţională şi globală două noi atribute, de complexitate şi interdependenţă. În plus, caracterul transnaţional al multor ameninţări la adresa securităţii impun cooperarea statelor riverane din zona Mării Negre. În prezent, situaţia de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre este caracterizată de volatilitate şi este marcată de existenţa potenţialului de conflict, tendinţe care vor persista, probabil, pe termen scurt şi mediu. Peisajul geostrategic regional este influenţat şi de o serie de ameninţări şi provocări actuale, precum terorismul internaţional, războiul hibrid, (…), conflictele îngheţate, criza migraţiei, agresiunile cibernetice şi comunicaţionale. Într-un astfel de context complex şi dinamic, este cu atât mai importantă utilizarea tuturor căilor de comunicare internaţională, inclusiv a parteneriatelor academice, dezbaterilor libere, cooperării, transparenţei şi a dialogului. Statele din Regiunea Mării Negre au nevoie de toate aceste instrumente pentru a-şi promova sustenabil interesele care le unesc şi pentru a-şi contura o viziune comună cu privire la un climat de securitate stabil şi predictibil, deschis progresului şi democraţiei participative”, subliniază Iohannis în mesajul transmis, luni, cu ocazia deschiderii ediţiei 2018 a programului “Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: