Emil Boc -Bucătărie permanentă de la primărie pentru „O masă caldă”

May 17, 2018
520 Views

“Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca sprijină proiectul comunitar „O masă caldă” prin asigurarea unui spațiu de bucătărie corespunzător, echipat, pentru voluntarii asociației care prepară mâncare în cadrul acestei inițiative. Beneficiarii programului, conform proiectului publicat pe website-ul primăriei

(http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/49a.pdf) sunt:
“(1) Beneficiarii direcţi vor fi identificați din următoarele categorii de persoane vulnerabile:

a) persoane fără adăpost;

b) persoane cu dizabilități și persoane vârstnice aflate în situaţii de dificultate;

c) persoane și familii cu venituri reduse, identificate și recomandate de alți parteneri sociali;

d) alte persoane care apelează la ajutorul DASM sau al Asociației ”O masă caldă”.

(2) Beneficiarii indirecţi ai programului: furnizorii publici și privați de servicii sociale, comunitatea.”

În efortul de creștere a calității vieții cetățenilor municipiului Cluj-Napoca, e important să acordăm atenție celor aflați în situații de dificultate, persoane singure și familii marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare și excluziune socială. ”Un oraș incluziv este un oraș în care ne simțim acasă, în care ne împărtășim bucuriile și greutățile” este subliniat în proiectul aprobat în cadrul ședinței Consiliului Local de săptămâna aceasta.

Există numeroase cazuri pentru care Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei nu poate interveni direct cu servicii sociale, din cauza cadrului legislativ restrictiv. Spre exemplu: unele persoane fără adăpost care au un venit care depășește plafonul care ar permite acordarea dreptului la cantină gratuită, persoane singure sau familii monoparentale care au nevoie de susținere și după angajarea în muncă, persoane vârstnice cu grave probleme de sănătate, fără aparținători, care au o pensie dar care se află în imposibilitatea de a-și achiziționa alimente sau de a-și găti, etc. Situațiile amintite sunt, de regulă, soluționate prin mobilizarea comunității și prin implicarea asociațiilor, fundațiilor neguvernamentale, partenere ale Primăriei prin D.A.S.M.

În acest context a venit propunerea Asociației ”O masă caldă”, de înființare a unei bucătării sociale prin care să se asigure hrană în fiecare săptămână, de luni până vineri, pentru categoriile vulnerabile mai sus amintite. Noua bucătărie oferită de municipalitate este situată pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 108, ap. 25, corp A.

Principalele activități:

a) încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală și Asociația ”O masă caldă”;
b) amenajarea spațiului, asigurarea echipamentelor și montarea acestora;
c) crearea unei baze de date cu beneficiarii programului;
d) organizarea echipelor de voluntari;
e) aprovizionarea cu ingredientele necesare pentru prepararea hranei;
f) distribuirea hranei.

Monitorizarea Programului social ”O masă caldă” se va face de către Primăria municipiului Cluj-Napoca prin Direcția de Asistență Socială și Medicală pe perioada derulării programului social. Evaluarea programului se va face la sfârșitul fiecărui an calendaristic de către D.A.S.M.

Mai multe informații despre inițiativă: http://www.omasacalda.ro/ ”

arata edilul clujului Emil Boc

Leave A Comment

%d bloggers like this: