Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prezent cu o expoziție inedită în Portugalia

May 14, 2018
1,091 Views

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, va prezenta o expoziție inedită de artă populară românească, în Portugalia. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 mai a.c., începând cu ora 18:00, la Museu do Traje – Muzeul Costumului Tradiţional – din Viana do Castelo. Expoziția va fi deschisă spre vizitare până în 31 august 2018 și este organizată de ICR Lisabona în parteneriat cu Museu do Traje din Viana do Castelo, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi colecţionarul Sebastian Paic.
Intitulată „100 de ani de costum românesc. 1918-2018“ și curatoriată de cercetătorul şi colecţionarul Sebastian Paic, împreună cu restauratorul Laura Troșan din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, expoziţia este o panoramă asupra diversităţii costumului românesc de sărbătoare din ariile etnografice majore constituite în spaţiile locuite de români, fie ei aflaţi în graniţele de azi ale ţării, fie în Basarabia, Bucovina de nord sau în Balcani. Cele 30 de ansambluri de costume sunt însoţite de obiecte de uz curent din gospodăria ţărănească tradiţională, cu valoare etnografică şi antropologică, şi de panouri cu informaţii despre alcătuirea şi terminologia costumului românesc, despre istoria şi răspândirea acestuia, despre tehnicile de realizare precum şi despre originea simbolurilor prezente pe el şi semnificaţia lor.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este cel mai vechi muzeu etnografic din România, fiind înfiinţat în 1922. Între fondatori se numără Sextil Puşcariu, Romulus Vuia, George Oprescu, Alexandru Lapedatu şi George Vâlsan. Sediul actual, în care funcţionează din 1957, este „Reduta“ din strada Memorandumului nr. 21 din Cluj, de asemenea un monument istoric cu valoare deosebită, iar prin colecţia pe care o adăposteşte şi cercetarea ştiinţifică desfăşurată este unul dintre reperele majore ale hărţii culturale a României.
Sebastian Paic este cercetător în domeniul costumului tradiţional românesc. Colecţia sa numără peste 1000 de costume şi alte piese etnografice, dintre care unele depăşesc vechimea de 100 de ani.
Laura Troşan este istoric, etnograf şi expert restaurator, fiind şefa laboratorului de restaurare textile al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Museu do Traje – Muzeul Costumului Tradiţional din Viana do Castelo a fost creat în 1997, asumându-şi misiunea de a studia şi populariza identitatea şi moştenirea etnografică a costumului popular tradiţional din regiunea din jurul oraşului Viana do Castelo. Muzeul este membru al Reţelei Portugheze a Muzeelor din 2004, integrând un centru de cercetare etnografică, fapt care îi conferă o mare responsabilitate în studiul, conservarea şi popularizarea bunurilor culturale.

Leave A Comment

%d bloggers like this: