Lansare de carte „Maria Marcu, o viață dedicată cântecului”

May 11, 2018
4,156 Views

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul iubitor de carte și de folclor muzical la evenimentul de lansare a volumului biografic „Maria Marcu, o viață dedicată cântecului”, autor Florin-Vasile Șomlea, carte apărută în acest an la Editura Libris Editorial Brașov.
Manifestarea va avea loc marți, 15 mai 2018, începând cu ora 15:00, în Sala „Reduta” a muzeului, situat pe str. Memorandumului nr. 21, iar în cadrul acesteia vor lua cuvântul dr. Mircea Cîmpeanu de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și prof. dr. Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Maria Marcu s-a născut în satul clujean Lujerdiu și este un nume de referință în rândul interpreților de folclor din Transilvania și din țară. Debutul interpretei în muzica populară a avut loc în jurul vârstei de 14 ani, iar ambiţia a făcut ca în anul 1962, prin concurs susţinut în faţa unei comisii de specialitate, să fie admisă şi angajată ca solistă a Orchestrei Populare a Filarmonicii din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor a adunat aproape 150 de cântece în repertoriu și a reușit să editeze şapte discuri, întreaga carieră artistică a Mariei Marcu fiind legată de Filarmonica de Stat din Cluj.
Ca răsplată a activităţii sale artistice, Maria Marcu a fost distinsă cu „Ordinul Meritul Cultural”, „Diploma de excelenţă – Consiliul Judeţean Cluj”, „Cetăţean de onoare a satului Lujerdiu – comuna Corneşti” şi, pentru cei 40 de ani de activitate artistică în calitate de solist profesionist al Orchestrei de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca i-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: