ACUE : Reţelele energie si gaze din Romania au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro

May 11, 2018
478 Views

Reţelele de distribuţie energie electrică şi de gaze naturale au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viaţă depăşită, potrivit unui comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

“Este necesară continuarea investiţiilor în reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operaţionale şi îmbunătăţirea indicatorilor de calitate pentru ca performanţa reţelelor să atingă nivelul din statele vest-europene, în beneficiul consumatorilor finali”, se arată în comunicat.

Investiţiile totale realizate de membrii ACUE în ultimii zece ani (2008 – 2017) în extinderea, reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie energie electrică sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. În distribuţia de gaze naturale, investiţii de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizării şi extinderii reţelelor.

“Între investiţiile realizate şi performanţa reţelelor există o corelaţie puternică, potrivit unui studiu recent realizat de un consultant internaţional. În sectorul distribuţiei de energie, durata medie a întreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecvenţa lor s-a micşorat cu 50% în 2016 faţă de 2008, conform celor mai recente date publicate de către ANRE”, mai spun oficialii ACUE.

Creşterea eficienţei datorată investiţiilor se reflectă şi în evoluţia consumului propriu tehnologic al reţelei, care s-a diminuat în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, în 2016, pierderile din reţeaua de distribuţie energie electrică au fost în medie de 11%, faţă de nivelul de 12,5% – media pe ţară înregistrată în 2007.

De asemenea, cheltuielile de operare ale operatorilor de distribuţie energie electrică sunt mult eficientizate, fiind cu circa 72% sub media Europei Centrale şi de Est (ECE), conform analizei firmei de consultanţă.

Leave A Comment

%d bloggers like this: