Acțiune de ecologizare în Cheile Turzii și Cheile Turenilor derulată de Consiliul Județean

May 11, 2018
518 Views

Joi, 10 mai 2018, conducerea Consiliului Județean Cluj împreună cu angajații aparatului de specialitate și cei ai Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo au participat la o acțiune de voluntariat care a avut ca obiectiv principal ecologizarea Rezervațiilor Naturale ,,Cheile Turzii” și „Cheile Turenilor”.
Desfășurată după mini-vacanța de 1 mai, când defileul a fost vizitat de nu mai puțin de 6.000 de turiști și alpiniști, acțiunea din Cheile Turzii a vizat, în special, igienizarea platoului și a traseului din rezervație deschis turiștilor. De asemenea, echipele mixte formate din reprezentanți ai Consiliului Județean și salvamontiști au marcat o serie de porțiuni din traseele cunoscute de cățărare (Traseul Triunghiul Galben și Punctul Roșu) și au reabilitat poteca de vizitare din apropierea podului numărul patru.
În ceea ce privește acțiunea derulată în Cheile Turenilor, aceasta a vizat ecologizarea intrării în aria protejată desfășurată pe o suprafață de aproximativ 25 de ha, respectiv partea dinspre localitatea Tureni, în amonte. De asemenea, au fost realizate activități de optimizare a potecii de vizitare, respectiv de curățare a vegetației, înlăturare a bolovanilor, etc.
Astfel, în cadrul celor două activități de voluntariat desfășurate simultan au fost colectați câteva zeci de saci cu diverse deșeuri nedegradabile, aceștia fiind transportați până la ieșirea din rezervații în vederea preluării de autospecialele firmei specializate de salubritate.
Manifestarea s-a bucurat de un real succes printre angajații Consiliului Județean, acțiunea dorindu-se a fi o prefațare a sezonului cald și a minivacanței de Rusalii, când numărul preconizat al turiștilor vizitatori va fi exponențial mai mare. 
„Dincolo de satisfacția în sine oferită de o zi minunată petrecută activ în natură și pentru natură, ne-am bucurat să constatăm, comparativ cu alți ani, o scădere a cantităților de deșeuri lăsate în urmă de vizitatori. E, credem noi, rezultatul atât al creșterii nivelului de educație și de civilizație cât și al acțiunilor de conștientizare întreprinse continuu de salvamontiștii clujeni. În prezent, atât Cheile Turzii cât și Cheile Turenilor sunt pe deplin ecologizate și pregătite pentru sezonul de vizitare” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj,  Alin Tișe.
Reamintim faptul că această acțiune de ecologizare organizată Salvamont Cluj împreună cu Consiliul Județean survine celei desfășurate în Cheile Turzii în data de 22 aprilie a.c, cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului. Cu acel prilej, peste 100 de iubitori de natură au reușit să adune circa 50 de saci cu deșeuri, majoritatea aduse de viiturile pârâului Hășdate odată cu topirea zăpezii, dar și lăsate de turiștii vizitatori. De asemenea, ca urmare inclusiv a acestei prime ecologizări și a celorlalte măsuri luate, Cheile Turzii au înregistrat în ultimele două săptămâni un record absolut de vizitatori, nu mai puțin de 11.500 de adulți și copii vizitând obiectivul turistic de interes național în acest interval. Aceștia au adus în vistieria județului peste 36.000 lei, bani ce vor fi folosiți exclusiv în vederea conservării, în condiții optime, a acestei rezervații.
Rezervațiile Naturale ,,Cheile Turzii” și „Cheile Turenilor” oferă vizitatorilor posibilitatea de a petrece timpul liber admirând frumusețile naturale ce se pot întâlni la tot pasul, în stare pură. Astfel, turiștii pot să opteze fie pentru o plimbare relaxantă în natură, fie pentru practicarea unor sporturi extreme care nu afectează microclimatul existent: alpinism, parcurgerea traseului via-ferrata, zbor cu parapanta, etc.

Leave A Comment

%d bloggers like this: