Camera Deputatilor/Comisia juridică: Prelucrarea datelor genetice, biometrice privind sanatatea – permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate

May 9, 2018
361 Views

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în baza unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare.

Membrii comisiei au dezbătut, marţi, în acest sens, propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC.

Potrivit textelor adoptate de comisie, prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în baza unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare.

Textul iniţial interzicea prelucrarea acestor date, cu excepţia prelucrărilor efectuate de şi sub controlul autorităţilor publice, în limitele legale şi în condiţii stabilite prin legi speciale, iar interdicţia să nu poată fi ridicată prin consimţământul persoanei vizate. Această prevedere a fost criticată de liberali pe motiv că nu se permite prelucrarea datelor de sănătate ale persoanelor care apelează la clinicile private, chiar dacă există consimţământul acestor persoane.

Deputaţii jurişti au optat, ca urmare, pentru varianta propusă de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Leave A Comment

%d bloggers like this: