PSD Cluj vrea sa stie in ce stadiu e Centura Metropolitană Cluj-Napoca

May 7, 2018
723 Views

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Lucian ŞOVA, Ministrul Transporturilor

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

 

Obiectul Întrebării: Centura Metropolitană Cluj-Napoca

 

Stimate domnule ministru,

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este un obiectiv deosebit de important pentru zona metropolitană Cluj, realizarea acesteia descongestionând parțial traficul din Cluj-Napoca și localitățile limitrofe.

Centura va avea o lungime de 38 de km şi va beneficia de o finanțare de 150 milioane euro de la Uniunea Europeană.

În decembrie 2017, localităţile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au semnat protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire a centurii metropolitane, primă etapă care se va întinde pe durata a doi ani, 2018 – 2019.

Pe lângă studiile de fezabilitate (Consiliul Local Cluj-Napoca bugetând cu 9,4 milioane de lei, din totalul estimat de 12 milioane, demersurile pentru începerea construirii centurii metropolitane), planul urbanistic zonal şi detalii tehnice de execuţie, în această perioadă trebuie emise diferite avize de specialitate, inclusiv aprobarea în Consiliul Judeţean Cluj a planului urbanistic zonal, dar şi un contact permanent atât cu Direcţia Regională a companiei de profil de la Bucureşti, cât şi cu Compania Naţională CNAIR pentru avizarea fazelor intermediare ale documentaţiilor tehnice.

Stimate domnule minstru,

Alături de colegii mei, deputaţii Cristina Burciu, Cornel Itu şi Vasile Ilea, consider că această centură este extrem de importantă pentru infrastructura zonei metropolitane şi are susţinerea noastră categorică.

Având în vedere efortul financiar susținut de comunitatea clujeană, în vederea elaborării studiului de fezabilitate, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Există o strategie a ministerului pentru a sprijini acest proiect, având în vedere că în actualul Master Planul de Transport al României, centura metropolitană Cluj-Napoca avea termen de implementare perioada 2016-2017?
  2. Concret, ce veți face pentru a susține și demera a doua etapă, 2020-2023, reprezentată efectiv de implementarea proiectului şi de realizare a centurii.
  3. Există riscul să pierdem cele 150 milioane de euro alocate deja de Uniunea Europeană, termenul limită pentru folosirea acestor fonduri fiind anul 2020?

 

Vă mulțumesc,

Solicit răspuns în scris,

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

Leave A Comment

%d bloggers like this: