Ziua mamei

May 6, 2018
276 Views

In România, Ziua mamei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai, respectiv la 6 mai 2018, fiind instituită prin Legea nr. 319/2009.

Prin acelaşi act normativ a fost instituită şi Ziua tatălui, care se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 13 mai 2018.

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum şi un grup de şapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Aşa cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, ”sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi va oferi prilejul evidenţierii importanţei şi rolului fundamental al mamei şi al tatălui în creşterea şi educarea propriilor copii, demonstrând că cei doi părinţi sunt complementari”.

De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea Zilei mamei, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată şi Ziua internaţională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară. Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, în cea mai mare parte a ţărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

Leave A Comment

%d bloggers like this: