Dez-echilibru – expoziţie de pictură la Grădina Botanică

May 5, 2018
634 Views

Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj invită publicul interesat, luni, 7 mai a.c., de la orele 18.00, să ia parte la vernisajul expoziţiei „Dez-echilibru”, proiect cultural coordonat de către Elvira Bozga, expertul clasei de pictură din cadrul instituţiei clujene.
Născută din colaborarea dintre Şcoala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” şi Grădina Botanică ,,Alexandru Borza”, expoziţia reprezintă o îmbinare a muncii la şevalet şi a exerciţiului de pictură în plein-air, realizat de către cursanţii şcolii în cursul lunii aprilie în cadrul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.
Tema expoziţiei vizează ruperea echilibrului natural, organic prin introducerea unor elemente anorganice, artificiale, realizate de mâna omului: statui, corpuri geometrice, elemente metalice, ziduri, clădiri, bijuterii. Se trece dincolo de evidenţierea unui simplu contrast, expoziţia reprezentând mai degrabă un drum, un traseu de la natura sălbatică, organică, vie, fluidă, la intervenţia umană în acest mediu, intervenție care rupe echilibrul existent nu pentru a-l distruge, ci pentru a crea un altul. Un echilibru în care formele se susţin şi se pun în evidență reciproc, obiectele extrem de precise, simetrice realizând un contrapunct diversităţii pe care natura o manifestă în fiecare fir de iarbă, în fiecare ramură, în fiecare floare.
Prin ieşirea din cadrul obişnuit al atelierului, cursanţii au experimentat atât bucuria cât şi dificultăţile picturii în aer liber, multitudinea informaţiilor vizuale care se desfăşurau în faţa ochilor lor, jocul rapid al luminilor şi al umbrelor solicitând adoptarea unor soluţii adecvate, atât ca viteză de lucru, cât și ca organizare compozițională. Observarea naturii şi a structurilor existente în ea, în acel haos organic care este totodată extrem de echilibrat, ajută artistul să treacă dincolo de reprezentarea simbolică, mecanică şi să dobândească un joc al tuşelor şi formelor care adaugă viaţă, expresivitate şi plus valoare operei artistice.
Evenimentul va avea loc în holul Serelor mari ale Grădinii Botanice ,,Alexandru Borza” Cluj, expoziţia fiind deschisă publicului în perioada 7-21 mai 2018.

Leave A Comment

%d bloggers like this: