„Donează sânge! Fii erou!” – Organizația Studenților Mediciniști din Cluj

May 3, 2018
508 Views

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează, respectând tradiția proiectului „Donează sânge! Fii erou!”, în perioadele 3-4 mai și 7-11 mai 2018 o nouă campanie națională de donare de sânge, prin care încercăm să creștem numărul de donatori actual.

„Donează sânge! Fii erou!” face parte din cea mai mare campanie națională organizată până acum, care se desfășoară simultan în 11 centre universitare din România: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara și Sibiu.

La realizarea campaniei din Cluj-Napoca contribuie aproximativ 100 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Pe parcusul pregătirii campaniei, voluntarii contribuie la informarea și conștientizarea populației clujene asupra importanței și beneficiilor actului donării de sânge prin intermediul comunității online și al prezentărilor ținute în cadrul școlilor și facultăților clujene. Creșterea procentajului actual scăzut de donatori (2-3 % la nivelul țării noastre comparativ cu 20-30% în țările europene și chiar 50-60% în țările nordice) și facilitarea accesului acestora la actul donării sunt doar câteva dintre obiectivele voluntarilor.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să poţi dona sânge?

Oricine poate dona sânge, dar, pentru că ne preocupă sănătatea dumneavoastră atât înainte, cât și un timpul actului de donare, orice donator trebuie să îndeplinească anumite condiţii:
– să aibă asupra lui actul de identitate sau permisul de ședere;
– să mănânce dimineață un mic dejun ușor fără grăsimi;
– vârsta 18-60 ani;
– stare generală de sănătate bună;
– greutate corespunzătoare: femei>55kg, bărbați>60kg;
– să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase;
– să nu fie alergic;
– să nu fie răcit;
– să nu fie sub tratament medicamentos;
– să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg;
– să nu fie în perioada menstruației;
– să nu fie sub tratament anticoncepțional;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare
– să fie odihnit;
– să nu fie după tură de noapte la serviciu;
– să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore;
– să nu fi

Leave A Comment

%d bloggers like this: