Elevii Colegiului Tehnic Napoca –ambasadori ai învățământului clujean în Italia

May 2, 2018
1,391 Views

În perioada 14-21 aprilie o delegație de elevi și profesori de la Colegiul Tehnic Napoca din Cluj-Napoca a participat la o reuniune în cadrul Proiectului Erasmus+ “TAKE OUT STEREOTYPING OUT OF YOUR LIFE”, având ca parteneri școli din Lituania, Turcia, Italia, Slovenia, în Italia la Guglionesi.
Scopul proiectului este ca elevii să poată conştientiza propriile stereotipuri şi prejudecăţi pentru a le depăşi în viitor în relația cu ei și cu cei cu care interacționează, pentru a căpăta încredere în forțele proprii și a elimina sentimentul inferiorității în raport cu ceilalți. Stereotipurile reprezintă o idee fixă, în general greșită, pe care oamenii o au despre cum este cineva sau ceva, iar în cadrul proiectului elevii vor încerca, prin diferite activități, să demonteze prejudecățile despre popoare, etnii și să promoveze valorile specifice fiecărei țări partenere.
Activitățile au debutat cu o întâlnire la primăria din Guglionesi, unde domnul primar și reprezentanții forurilor regionale din educație au pledat pentru importanța priectelor în educația tinerilor în spiritul valorilor europene . Au urmat workshopuri la școala gazdă unde elevii Colegiului Tehnic Napoca s-au descurcat foarte bine, fiind apreciați de profesorii din celelalte țări pentru competențele de comunicare în limba engleză și pentru cunoștințele despre istoria și civilizația țărilor partenere.
După atelierele de la școală, conform protocolului acestor întâlniri europene, țara gazdă a pregătit și vizite și excursii pentru ca oaspeții să descopere obiective culturale sau atropice din patrimonial țării respective. Au fost organizate vizite la castrul roman de la Sepino, la Rezervația naturală de la Guardiaregia, în orașul Termoli, unde au fost ghizi în prezentarea cochetului oraș de pe țărmul mării Adriatice, elevi de la un liceu cu profil de turism, cu care școala are un parteneriat, pe insula San Nicola, unde s-a vizitat castelul și catedrala și grupul s-a bucurat de priveliști de vis.
Ultima zi de activități a fost dedicate unor teste pentru stabilirea nivelului de competențe lingvistice la elevi, chestionare pentru elevi și profesori, acordării de diplome și certificate Europass pentru elevi, iar concluzia reuniunii a fost că toți tinerii au aceleași preocupări și oamenii nu trebuie judecați după naționalitate, religie, rasă, gen.


Doamna Marinela Marc, directorul Colegiului Tehnic Napoca și membru în echipa de proiect ne-a mărturisit că “accesarea de proiecte europene este una din prioritățile școlii, deoarece le oferă elevilor oportunitatea de a exersa unele competențe dobândite la școală în noi context de învățare, le deschide noi orizonturi, prin șansa de a veni în contact cu elemente din cultura și civilizația altor țări, de a–și exersa competențele de comunicare în limba engleză, de a afla ce preocupări au tinerii de vârsta lor din alte țări, de a lega prietenii, care să dureze dincolo de calendarul proiectului. Această experiență mi-a oferit oportunitatea de a conștientiza că elevii nostrii au cunoștințe solide de cultură generală,sunt bine educați, comunică foarte bine în limba engleză și, pentru că vorbim despre prejudecăți, am reușit, prin atitudinea lor, să demontăm multe din stereotipurile care circulă în anumite medii din Europa despre țara noastră„.
Următoarea întâlnire de proiect va fi la Cluj-Napoca în perioada 28 mai-2 iunie.

Leave A Comment

%d bloggers like this: