Concursul Enescu 2018: 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări, de pe cinci continente

April 27, 2018
357 Views

Cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu, ce are loc în Bucureşti, în perioada 1 – 23 septembrie, înregistrează un număr record de tineri înscrişi în competiţie – 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări, de pe cinci continente, potrivit organizatorilor.
Biletele pentru Concursul George Enescu se vor pune în vânzare la începutul lunii mai.
Cu o creştere a înscrierilor de 26% faţă de ediţia din 2016, Concursul Enescu are la această ediţie o prezenţă românească remarcabilă, cu 72% mai mare – în total, 36 de tineri români, înscrişi cu precădere la Secţiunea Pian. Faţă de ediţia din 2016, China şi Marea Britanie şi-au dublat reprezentarea în competiţie, în timp ce Italia şi-a triplat numărul de tineri muzicieni înscrişi.
În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121, la Secţiunea Vioară, 126, la Secţiunea Violoncel, şi 27, la Secţiunea Compoziţie. 212 concurenţi provin din Europa şi Orientul Apropiat, 148, din Asia, 29, din America de Nord, 9, din Australia şi Noua Zeelandă, iar doi concurenţi sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezenţe le au Coreea de Sud – 70 de concurenţi, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22, Italia – 21 şi Statele Unite ale Americii – 20 de concurenţi.
“Pornind de la vorbele lui George Enescu, aş adăuga că muzica reprezintă 30% excelenţă şi profesionalism şi 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forţa exemplului. Diferite naţionalităţi se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor – şi, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele şi problemele, pentru că, dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, şi pace. Cred că artiştii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii şi acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranţă, trebuie doar să investim în ea!”, a declarat directorul artistic al Concursului Enescu şi al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype de la Berlin, în conferinţa de presă care a marcat deschiderea ediţiei 2018 a Concursului Enescu, miercuri, la Ateneul Român.

….

Foto: captura www.festivalenescu.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: