Dacian Cioloş nu exclude o candidatură la prezidenţiale: „Eu unul voi candida la toate alegerile care vor fi utile pentru partid“

April 20, 2018
339 Views

Fostul premier Dacian Cioloş a vorbit, la Adevărul Live, despre extinderea partidului România Împreună (Ro+), despre negocierile cu USR şi PNL, dar şi despre o posibilă candidatură la alegerile prezidenţiale din 2019, în cazul în care Klaus Iohannis va accepta o funcţie la Bruxelles.

Adevărul: Domnule Cioloş, unde aţi fost până acum? A trecut un an şi ceva de când aţi terminat guvernarea.
Dacian Cioloş: În primăvara lui 2017 am lansat Platforma România 100, un moment important. A face politică nu înseamnă a trage sfori şi a face combinaţii. Prea ne-am obişnuit că politica înseamnă şmecherii, interese şi lucruri făcute pe la spate. Nu văd cum s-ar putea reforma clasa politică fără implicarea societăţii civile şi a antreprenorilor. Pe cei doi piloni se poatre reconstrui felul de a face politică. Pe aceşti oameni am încercat să-i adunăm în Platformă şi asta facem de mai bine de un an de zile. Dincolo de faptul că am luat poziţie pe minciunile Guvernului, am încercat să construim, să lucrăm la alternative pornind de jos.
Adevărul: De ce nu aţi intrat în PNL, unde era mai simplu să ajungeţi din nou în vârful politicii, sau în USR?
Unora le e greu să înţeleagă: nu mă interesează funcţii, nu mă interesează să ajung la putere cu orice preţ. Vreau să mă simt bine în politică, vreau să mă simt în largul meu, vreau să rezonez cu oamenii, vreau să construiesc de la bază. Din momentul în care am lansat Platforma România 100, nu se mai punea problema unde să merg, pentru că acesta este proiectul. Sunt foarte mulţi oameni care aşteaptă decenţă, onestitate, profesionalism, apropiere de idealurile lor, cred că partidele politice trebuie să se uite la aceste aşteptări, nu doar să răspundă cu o creştere de salariu. 60% din votanţi nu ies la vot.
În PNL au avut loc reforme. Nu aş compara situaţia din PNL cu cea din PSD. Dar reformarea partidului o pot face oamenii din interior. Sunt acolo oameni foarte buni, oameni tineri, trebuie scoşi în faţă şi lăsaţi să conducă partidul.
USR e un partid nou, a trecut testul alegerilor, sunt mulţi oameni cu care am lucrat. Au fost nişte discuţii interne, nişte nevoi de clarificări interne, aşa că noi am considerat că trebuie să construim acest proiect. Dar sunt convins că vom putea colabora.
Adevărul: Cei din USR au vorbit întotdeauna despre dumneavoastră ca despre un politician pe care şi l-au dorit foarte tare. V-au făcut oferte, bănuiesc.
Nu se mai punea problema să negociez pentru mine. Sunt multe lucruri care apropie şi sunt convins că vom găsi calea de a colabora. USR are resurse în interior pe care nu le-a valorificat încă.

Cititi interviul in intregime AICI

Leave A Comment

%d bloggers like this: