Legea Centenarului Marii Uniri, promulgata de presedintele Klaus Iohannis

April 19, 2018
314 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri.

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, solicitare care a fost aprobată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Deputaţii au eliminat din textul legii articolul care prevede că “Guvernul României va elabora până la data de 31 decembrie 2017, în condiţiile prevăzute la alin. (1), calendarul de activităţi pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2018”, deoarece acest termen era depăşit.

Potrivit legii privind Centenarul, pentru perioada 2019 – 2020, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, organizaţii neguvernamentale şi creatori independenţi, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

“Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. Activităţile din Programul Naţional de Aniversare a Centenarului vor fi finanţate din bugetele autorităţilor publice şi instituţiilor organizatoare. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va selecta activităţile incluse în Programul Naţional de Aniversare a Centenarului pe baza criteriilor stabilite de acesta, privind relevanţa şi încadrarea bugetară a activităţilor propuse”, se arată în actul normativ.

Leave A Comment

%d bloggers like this: