Helga Paris. Fotografie. Frumusețea cotidianului în alb-negru, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, 19 aprilie 2018

April 19, 2018
401 Views

Muzeul de Artă Cluj-Napoca va găzdui între 19 aprilie și 11 mai 2018 o expoziție de fotografii alb-negru ale artistei germane Helga Paris, una dintre cele mai renumite fotografe contemporane. Expoziția este organizată de Centrul Cultural German în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și realizată de Institutul German pentru Relații Internaționale (ifa). În cadrul expoziției „Helga Paris. Fotografie”, publicul va putea admira 133 de instantanee care surprind viața cotidiană din Germania de Est și portrete ale unor oameni obișnuiți, caracterizate de multă naturalețe și firesc.

La vernisajul din 19 aprilie, de la ora 18:00, vor fi prezenţi Franziska Schmidt, expert în fotografie, Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German, prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi dr. Dan Breaz, comisarul de expoziţie din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Franziska Schmidt este istoric de artă și fotografie, critic si manager cultural, iar momentan conduce departamentul de fotografie al Grisebach Auktionen din Berlin. De la ora 19:00 Franziska Schmidt va susţine o discuție publică pe tema „Portretul vieții cotidiene”, alături de unii dintre cei mai cunoscuţi artiști clujeni.

Helga Paris și opera ei și-au asumat un loc deosebit în istoria fotografiei germane. Felul subtil în care abordează viața cotidiană a Germaniei socialiste si a statelor est-europene o transformă într-un cronicar al vremurilor. Interesul artistei s-a manifestat mai ales față de momentele banale ale existenței: posturi, priviri, gesturi, mișcări și spații care evocă istorii și experiențe personale referitoare la oameni din medii modeste: tineri rebeli, oameni din localuri, măturători de stradă. Printr-un spirit de observație fin, a reușit să se apropie de lumea interioară a acestora, oferindu-le totuși spațiul de desfășurare necesar și a captat astfel instantanee de o autenticitate frapantă. Fotografa se apropie de subiecții săi cu empatie și le surprinde personalitatea și individualitatea, creând astfel cadrul pentru un „studiu social”. Întrebată de ce o fascinează atât de mult cotidianul, Helga Paris a spus că ”prin cotidian putem recunoaște cel mai bine în ce deceniu ne aflăm. Contextul cultural și mediul înconjurător dictează felul în care decorăm, în care ne îmbrăcăm.”

Lucrările selectate pentru expoziție redau o călătorie prin Transilvania anilor 1980, Polonia, Georgia și orășelul german industrial Halle. După căderea Zidului Berlinului, Helga Paris a început o cercetare amplă,care investighează propriile sale trăiri din timpul războiului și de după acesta, aspecte de asemenea expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German declară despre expoziție: „Fotografiile realizate de Helga Paris arată interesul sincer al ei față de oameni, dincolo de observația pur sociologică. Cred că pentru publicul clujean este foarte captivant focusul expoziției pe portrete din Berlinul de Est socialist, dar și din cadrul călătoriei ei prin Transilvania în anul 1980. Acestea înfățișează cu multă sensibilitate viața cotidiană a unor oameni obișnuiți din timpul perioadei comuniste – atât în Germania de Est, cât și în România.”

Leave A Comment

%d bloggers like this: