Ziua internationala a monumentelor si siturilor

April 18, 2018
483 Views

Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS celebrează, la 18 aprilie 2018, Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, potrivit www.icomos.org.

Tema zilei este “Patrimoniul pentru generaţii”, prin care ICOMOS doreşte să marcheze, în primul rând, transferul de cunoştinţe între generaţiile de specialişti, un pas important în dezvoltarea culturală, şi în al doilea rând, implicarea tinerilor specialişti, care îşi vor asuma rolul de lider în organizarea de evenimente pentru atragerea unor noi membri, abordând utilizarea creativă a reţelelor sociale. Comunicarea între generaţiile de specialişti din domeniul patrimoniului cultural are ca rezultat o serie de informaţii valoroase. Combinarea cunoştinţelor specialiştilor cu experienţă cu energia şi dinamismul noilor membri poate aduce o abordare mai cuprinzătoare a iniţiativelor în curs.

Anul 2018 este, totodată, Anul european al Patrimoniului cultural şi se desfăşoară sub titlul “Moştenirea noastră: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”, potrivit https://europa.eu/cultural-heritage/.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee, a fost stabilită Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizaţiei.

În cadrul sesiunii Conferinţei Generale a UNESCO din 22 noiembrie 1983, a fost adoptată o Rezoluţie în acest sens, recomandându-se statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie drept Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: