Dan Fornade va deveni cetățean de onoare al municipiului Cluj- Napoca

April 18, 2018
1,078 Views

Primarul Emil Boc a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune ca profesorul universitar Dan Fornade să devină cetățean de onoare al Clujului.

Dan Fornade s-a nascut la 28 august 1951, la Timisoara; fiul lui Teodor si al Paraschivei (n. Ilea); casatorit cu Aura (1972); doua fiice: Mihaela si Teodora Nicoleta.

Studii: A absolvit Liceul nr. 10 din Timisoara (1970), Scoala postliceala de Comet Exterior din Bucuresti (1972); Facultatea de Filologie, sectia romana-engleza, Universitatea “Vasile Parvan” din Timisoara (1978).

In anul 1980, se stabileste in Canada, la Montreal; cetatean canadian. A studiat la Universitatea McGill, obtinand diploma in Educalie, specialitatea limba engleza (English as a Second Language), in anul 1986.

Activitate didactica:
Incepand din 1986, este profesor de limba engleza in cadrul Comisiei Scolilor Catolice din Montreal (C.E.C.M., in prezent – E.M.S.B.). Din anul 1992, preda cursuri de limba engleza la Marymount Academy, Adult Education Center (E.M.S.B.). Face parte din Consiliul de Administratie (Governing Board) al Centrului Marymount, Adult Education Center (din 1998).

Activitate editoriala:

Director-fondator al revistei Luceafarul romanesc, editat la Montreal din 1990. Pe plan comunitar a participat la activitati organizate in cadrul comunitatii romanesti din Montreal si din alte orase din Canada si S.U.A. Fondator al sectiei Perioadice a Bibliotecii Centrului Cultural Roman din Montreal; organizator al expozitiilor “Centenarul Eminescu”, “Evenimentele din decembrie 1989”, la Centrul Cultural Roman din Montreal. Organizatorul primei expozitii de ziare romainesti anticomuniste (editate in exil), expozitie prezentata cu ocazia primului Forum al Presei Romane de Pretutindeni de la Palatul Cotroceni, Bucuresti,(1999). A organizat expozitia de fotografii si documente “Familia Regala” in orasul Kitchener, la Universitatea Waterloo, la Hotel Hilton din Toronto (1992) si la Hotel Regent Wall Street din New York (mai 2000).

Publicatii:
Specializat in lucrari de lexicografie; autorul mai multor lucrari de referinta pentru invatarea si perfectionarea limbilor straine: English-Romanian Conversation Book, Topical Picture Dictionary (Romanian-EnglishlEnglish-Romanian), English Picture Dictionary (tradus in 16 limbi), Picture Dictionary for Foreign Students: Beginners, Intermediate, Advanced (3 volume). Cercetator al istoriei emigratiei romanesti, este editor si redactor-coordonator al Enciclopediei romanilor din strainitate (7 volume): Biserici, Institutii, Personalititi, Ziare si versiunea in limba engleza, : Romanian Americana Encyclopedia si Romanian Who’s Who (5 volume), primele lucrari de referinta de anvergura despre romanii din strainatate.

Leave A Comment

%d bloggers like this: