CSM cere declasificarea tuturor protocoalelor care au fost făcute cu servicii de informaţii

April 4, 2018
509 Views
Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, după şedinţa de astăzi, că va cere tuturor instituţiilor din sistemul judiciar declasificarea protocoalelor încheiate cu structuri sau servicii de informaţii, dar şi tranmiterea acestor protocoale către acest organism care asigură independenţa justiţiei.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii astăzi, CSM cere Parchetului General să anunţe dacă protocolul din 2009 cu SRI a fost denunţat şi dacă da, care este actul prin care a făcut asta.

Publicăm în continuare integral comunicatul CSM.

“În continuarea demersurilor iniţiate în şedinţa Plenului din 20 martie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii, în şedinţa Plenului de azi, 4 aprilie 2018, reafirmând interesul major al acestei instituţii privind clarificarea problemelor de interes public privind independenţa justiţiei şi înlăturarea oricăror suspiciuni în legătură cu integritatea sistemului judiciar, în contextul declasificării Protocolului de cooperare încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în anul 2009, a decis:

1. Transmiterea către Consiliul Superior al Magistraturii a protocoalelor încheiate cu structuri/servicii de informaţii, în materialitatea lor, de către instituţiile din cadrul sistemului judiciar care au comunicat existenţa unor asemenea protocoale.

2. Transmiterea unei solicitări către instituţiile emitente, în vederea demarării procedurilor necesare pentru declasificarea protocoalelor.

3. Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a se comunica dacă Protocolul încheiat în 2009 (declasificat) a fost denunţat în mod formal şi prin ce act.

4. Transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi curţile de apel, pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanţe şi parchete.

5. Emiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei, pentru a exprima un punct de vedere cu privire la efectele şi conţinutul Protocolului de cooperare încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în anul 2009.

6. Transmiterea unei solicitări către CSAT în vederea comunicării Hotărârii nr. 17/2005, iar în situaţia în care hotărârea are caracter secret, să se aprecieze asupra desecretizării.

7. Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu solicitarea de a comunica protocoalele menţionate la art. 64 alin. (2) din Protocol precum şi Protocolul încheiat în anul 2003 între Parchetul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi de a lua măsurile necesare în vederea desecretizării acestora.

8. Transmiterea unei solicitări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a comunica:

– dacă au fost constituite echipe operative comune, numărul acestora, data constituirii, precum şi aria de acţiune a acestora sub aspectul activităţilor procedurale întocmite;

– dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocol, aria acestor comunicări, numărul şi data acestora;

– dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocol, cu excepţia infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991;

– dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului şi comunicarea acestora;

– instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul;

– instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului;

– dacă există acte adiţionale, acte subsecvente la acest Protocol”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: