Recuperatorii de credite nu mai pot executa silit datornicii

March 27, 2018
899 Views

Instanţa supremă a decis că o firmă nu poate fi reprezentată în instanţă de o altă firmă atunci când este vorba despre executarea silită, decizia aplicându-se inclusiv cazurilor în care recuperatorii de credite cer în instanţă executarea debitorilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că persoanele juridice nu pot fi reprezentate în instanţă de alte persoane juridice nici în faza de înregistrare a cererii de executare silită.
Concret, instanţa supremă a fost sesizată de Tribunalul Sibiu cu privire la un articol din Codul de procedură civilă privind reprezentarea în instanţă a persoanei juridice.
Înalta Curte a admis sesizarea şi a decis: “În interpretarea şi aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă, reprezentarea convenţională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 martie 2018”.
Efectul direct al deciziei ÎCCJ afectează în special recuperatorii de creanţe cu sediile în afara ţării, care au “angajat” în România, alte societăţi de recuperare a creanţeor.
Amintim că în 2016, instanţa supremă a interzis reprezentarea convenţională a persoanei juridice de către o altă persoană juridică sau de către avocaţii sau consilierii ei juridici.
….

Leave A Comment

%d bloggers like this: