Vizita Ambasadorului Cehiei la Consiliul Județean Cluj

March 22, 2018
439 Views

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István, a primit miercuri, 21 martie a.c., vizita Excelenţei Sale, domnul Vladimír Války, Ambasador al Republicii Cehe în România. În cadrul întâlnirii de la sediul forului administrativ județean diplomatul ceh a fost însoțit de domnul Milan Peprník, ministru consilier pe probleme economice în cadrul Ambasadei, precum și de către doamna Anca Marinescu, expert pe probleme economice.
Scopul vizitei a fost acela de inițiere a unor noi relaţii şi parteneriate bilaterale în domeniile economic şi investiţional, precum şi în cel cultural sau al turismului. În vederea extinderii și intensificării cooperării existente între cele două părți, domnul Vakar Istvan a prezentat E.S. Vladimír Války atuurile economice și potenţialul investițional care au transformat Clujul într-una dintre cele mai dinamice economii regionale din Europa de Est. În acest context, a fost abordată și situația proiectelor aflate în derulare la Consiliul Județean, o atenţie aparte fiind acordată programelor multianuale de modernizare a infrastructurii rutiere dar și facilităților oferite investitorilor interesați de dezvoltarea unei afaceri în cadrul Parcurilor Industriale administrate de forul județean prin Tetarom S.A.
„Cehia este unul dintre statele europene care au cunoscut o creștere economică cu adevărat accelerată, cu rezultate spectaculoase în numeroase domenii economice, atât în industrie cât și în domeniul agroalimentar. Dezvoltarea unor parteneriate stabile între regiuni din Cehia și din România poate contribui esențial la schimbul de bune practici și la intensificarea cooperării în multiple planuri” a declarat domnul Vákár István, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
În ideea atragerii unei palete cât mai largi de investitori cehi, capabili să contribuie la dezvoltarea unor schimburi comerciale durabile, reciproc avantajoase, vicepreședintele Vakar Istvan a prezentat membrilor delegației străine și informații referitoare la performanța sistemului educațional clujean. În acest context, s-a evidențiat faptul că judeţul Cluj este al doilea centru universitar al ţării, care generează anual mii de absolvenți. Extrem de bine pregătiți, vorbitori ai principalelor limbi de circulație internațională și capabili să facă faţă oricăror exigenţe de ordin profesional și uman, aceștia reprezintă un punct forte esențial al Clujului și o premisă pentru derularea unor investiții de succes.
La rândul său, Ambasadorul Republicii Cehe a fost interesat să cunoască detalii despre înțelegerile de cooperare încheiate de județul Cluj cu alte regiuni în ultimii ani, precum și informații despre dezvoltarea sectorului IT și a tehnologiilor SMART, în contextul desemnării Clujului drept pol național de creștere în domeniul cercetării, dezvoltării și comerțului IT. În acest context, E.S. Vladimír Války și-a manifestat intenția de a facilita demersul de înfrățire a județului Cluj cu cel puțin una din cele 13 regiuni cehe, respectiv de a susține și încuraja realizarea unor schimburi de experiență între studenții români și cei cehi, dar și de a sprijini companiile românești interesate să dezvolte afaceri în Cehia.

Leave A Comment

%d bloggers like this: