Ziua internaţională a fericirii

March 20, 2018
714 Views

Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.
”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ”Economişti pentru pace şi securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.

Pentru ediţia 2017 a Zilei internaţionale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenţia publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ”fără sărăcie”, ”foamete zero”, ”sănătate şi bunăstare”. Pentru a le promova, ONU foloseşte imaginea simpaticelor personaje de desene animate ”ştrumfi” şi le recomandă utilizatorilor reţelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

Conform http://www.dayofhappiness.net/happy/, care citează lucrarea ”10 Keys to Happier Meaning” a psihologului britanic Vanessa King, există zece chei spre o viaţă mai fericită. Prima este generozitatea, care nu se rezumă doar la oferirea de obiecte materiale, ci şi la timp şi atenţie.

O a doua cheie, o consecinţă a celei dintâi, este apropierea de oameni, stabilirea de relaţii sociale solide, de încredere.

Leave A Comment

%d bloggers like this: