Deputatul PNL Cluj, Florin Stamatian solicită guvernanţilor să urgenteze studiul de fezabilitate la Spitalele Regionale de Urgenţă!

March 7, 2018
663 Views

Deputatul PNL Cluj, Florin Stamatian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor solicită guvernanţilor să urgenteze studiul de fezabilitate la Spitalele Regionale de Urgenţă!

Construcţia Spitalelor Regionale de Urgenţă necesită o investiţie de 300 de milioane de euro, dintre care, 150 de milioane de euro vor fi bani care vor veni de la Comisia Europeană, doar după ce România va prezenta studiile de fezabilitate pentru fiecare spital în parte.
Deputatul Florin Stamatian a tras un semnal de alarmă că există riscul ca cei 150 de milioane de euro alocaţi de la Comunitatea Europeană, pentru spitalele regionale de urgență să fie pierduţi dacă nu se urgentează procedurile de execuţie, studiul de fezabilitate și proiectare, în vederea începerii construcției acestora.
Spitalele Regionale de Urgență sunt spitale clinice, care trebuie să cuprindă o structură de specialităţi diverse pentru a deservi ceea ce nu pot rezolva spitalele judeţene, având o platformă de investigaţii complexe și pluridisciplinare. Fiecare dintre aceste unităţi medicale care urmează să se construiască la Iași, Cluj și Craiova, va avea între 800 şi 900 de paturi, în funcţie de serviciile medicale din zonele respective.
Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dacă va fi construit vreodată, ar urma să fie pe un teren în comuna Floreşti. Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj ar urma să fie dotat cu 800 de paturi, 37 de secţii medicale, să dispună de un heliport și acces direct din centura metropolitană a Clujului.
Sumă este oricum insuficientă, statul român trebuind să mai aloce aproximativ aceeași sumă de bani pentru a putea fi edificate cele trei Spitale Regionale de Urgență.
Construcția, finalizarea și recepţia acestora trebuie să fie făcută până în anul 2023, atunci când se va efectua ultima cerere de plată, aceasta fiind una dintre condiţiile stabilite când s-a negociat linia de finanțare cu bani europeni, ceea ce în condițiile actuale și cu interesul acordat de către actualii guvernanți, este puțin probabil să se realizeze.
Oare noul modul de spital pe care Guvernul dorește să îl aplice tuturor celor trei spitale regionale este o nouă găselniță pentru ca acestea să nu se concretizeze?

Leave A Comment

%d bloggers like this: