Ziua automobilistului militar

March 1, 2018
461 Views

La 1 martie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua automobilistului militar.

Aceasta este data la care, în 1917, a fost înfiinţat, în Moldova (în cadrul procesului de reorganizare a armatei române, refugiate), Regimentul de Tracţiune Automobilă, înfiinţare consfinţită prin Înaltul Decret nr. 245 din 22 martie 1917. Acest moment marchează apariţia Armei Auto în cadrul organismului militar românesc, se arată în ”Calendarul tradiţiilor militare” (2010). Regimentul înlocuia Compania de Automobile a Armatei, creată prin Decizia Ministerială nr. 304 din 11 august 1915.

Regimentul de Tracţiune Automobilă a fost structurat, prin Decizia Ministerială nr. 520 din 27 martie 1917, pe trei batalioane ”de automobile, autocamioane, autocamionete şi alte asemenea”, precum şi companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri şi automitraliere, pentru partea activă. Pentru partea sedentară, era prevăzută înfiinţarea unui batalion de depozit şi a unei şcoli de şoferi.

O problemă stringentă, însă, era reprezentată de înzestrarea cu mijloace moto. Cu toate dificultăţile inerente întâmpinate la început de drum (înzestrarea sub necesităţi cu mijloace auto, ca număr şi putere, traseele lungi şi drumurile desfundate), agravate şi de condiţiile dramatice ale războiului, automobiliştii militari au participat, alături de ceilalţi ostaşi ai Armatei României, la Războiul de Întregire.

În perioada următoare, unul dintre principalele obiective ale organismului militar românesc l-a constituit creşterea gradului de motorizare şi mecanizare a armatei. Ocupându-se atât de transportul de personal, cât şi de cel de armament, muniţii, hrană sau materiale logistice, automobiliştii militari au reuşit să contribuie cu succes la îndeplinirea misiunilor încredinţate, dovedind că reprezintă principalul pilon în susţinerea logistică a luptei. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: