Adrian Papahagi -Nu știu dacă v-am spus, dar am mult respect față de unguri.

February 25, 2018
553 Views

Cunoscutul filolog și eseist clujean Adrian Papahagi arata intr-o postare pe facebook

“Nu știu dacă v-am spus, dar am mult respect față de unguri.

Succesul lor istoric în Evul Mediu se datorează și ideii regilor arpadieni de a chema germanii să construiască orașe, și ordinele franceze și italiene să construiască o rețea monastică, deci intelectuală.

Paul Lendvai repetă adesea ideea că ungurii oscilează între o deschidere incredibilă, uneori chiar mimetică față de străini (inclusiv cumani, nu doar germani) și momente de neîncredere și repliere etnică.

În fond, așa suntem și noi. Am alternat cea mai mare toleranță față de evrei, armeni și greci, care au construit orașe și au făcut comerț, contribuind la urbanizarea României, după care ne-a apucat naționalismul și n-am mai vrut să auzim de străini.

După căderea comunismului, suspinăm că vrem o țară “ca afară”, orașe ca în Italia, mașini ca în Germania, trenuri ca în Franța, universități ca în Anglia, dar când Occidentul vine peste noi (sau mergem noi peste el), brusc începem să țipăm că nu ne vindem țara, ne declarăm mândri că suntem români și protestăm că România nu e colonie a “imperiului” (?!?) UE (adică această pașnică uniune în care țări de 2 milioane stau la masă cu state de 60-80.000.000).

Păi nu noi i-am chemat pe nemții și francezii ăștia să ne construiască Dacii, supermagazine și autostrăzi? Nu noi am vrut mărfuri străine, ghiftuială? Nu noi mergem să studiem și să muncim din Austria până în Irlanda? Deschiderea asta nu ne-a mărit PIB-ul, nu ne-a umplut rafturile, nu ne-a școlit copiii (și chiar pe noi), nu ne-a scos la lumină din praful ceaușist?

Adevărul e că nu mai putem trăi unii fără alții în Europa asta mică și înghesuită. Să ne bucurăm deci că nu ne mai ucidem între noi, români și unguri, francezi și nemți, și să profităm de granițele deschise pentru idei, oameni și mărfuri.

Și, în loc să tot suspinăm după Românii și Ungarii mari, să ne bucurăm că e plin de români la Hajdúszoboszló (noi pentru că ne simțim bine, ungurii pentru că fac bani). În ce mă privește, sunt recunoscător pentru tot ce au făcut și fac ungurii în Transilvania de fiecare dată când deschid câte un manuscris medieval de la Cluj sau Alba Iulia.

PS: Facem totuși diferența între sașii care construiesc biserici fortificate și tătarii care le distrug.”

Leave A Comment

%d bloggers like this: