Începe Postul Mare, cel mai lung rânduit de Biserica Ortodoxă, la finele căruia vom sărbători Paştele

February 19, 2018
679 Views

Postul Mare, cel mai lung şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, începe luni, 19 februarie, în Biserica Ortodoxă. Ortodocşii vor prăznui Paştele la 8 aprilie, iar catolicii – la 1 aprilie.
Teologii Arhiepiscopiei Tomisului arată că „Postul Mare, cel mai lung şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, a fost rânduit de către Biserică atât pentru pregătirea celor care primeau Botezul creştin de Paşti, cât şi ca mijloc de sporire duhovnicească a credincioşilor, pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului“.
Totodată, Postul Mare aminteşte de postul de 40 zile ţinut de către Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi sau Patruzecime.
„Sfinţii Părinţi consideră că Postul Mare are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştilor sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere – Săptămâna Patimilor). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile“, este explicat într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Leave A Comment

%d bloggers like this: