Europarlamentarul Daniel Buda -Sectorul pomicol din România, un potențial care, din păcate, nu este valorificat suficient din cauza procedurilor administrative!

February 13, 2018
693 Views

“În această dimineață, alături de colegii mei Ionel Bogdan, președinte al PNL Maramureș și de Călin Bota, președinte al PNL Baia Mare, am vizitat o fermă pomicolă din localitatea Lăpușel, județul Maramureș unde am stat de vorbă cu domnul inginer Grigore Marinescu, un om care, dacă ar fi multiplicat în fiecare sector, cu siguranță agricultura din România ar conta mai mult la nivel european.
Am discutat în special despre dificultatea majoră a fermierilor de a-și comercializa marfa în principal din cauza concurenței puternice din partea marilor producători din statelor europene dar și din cauza embargoul impus de Rusia la importul de legume-fructe din țările membre U.E. Deși fermierii investesc mii de euro în producție și ambalare, piața de desfacere este din ce în ce mai redusă, oamenii preferând să cumpere fructe din hypermerketuri acolo unde, din păcate, nu foarte mulți fermieri au acces.
Încă de la începutul mandatului meu de europarlamentar și membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Regională a Parlamentului European an demarat în Regiunea de NV a Transilvaniei campania “Mănânci produse românești, mănânci sănătos!”. Cetățenii trebuie să fie informați despre avantajele consumului de produse românești, avantaje care nu sunt puține: sprijinirea producătorilor locali, susținerea locurilor de muncă pe care aceștia le creează, impactul semnificativ asupra economiei locale pe care le produc prin plata taxelor. De asemenea, cetățenii își pot manifesta patriotismul local și pot perpetua tradiția prin consumul din imediata lor apropiere. Produsele românești sunt autentice, naturale și indiscutabil mai proaspete decât cele de import. Ele au la bază un mod de producție mult mai ecologic, bazat mai puțin pe îngrășămintele chimice și mai mult pe agricultura tradițională.
O altă problemă semnalată a fost aceea a lipsei forței de muncă în agricultură, problemă pe care personal am semnalat-o Guvernului României. Din nefericire, fermierii nu mai găsesc forţă de muncă deoarece o bună parte a populaţiei, mai ales în mediul rural, preferă să încaseze ajutoare sociale decât să meargă să muncească în agricultură, ceea ce generează probleme imense pentru sector.
Auroritățile naționale trebuie să fie preocupate în a dezvolta și valorifica sectorul pomicol și de a-i ajuta pe fermieri prin acordarea unor subvenții mai consistente și de a le oferi acces pe piață. Mai mult, fermierii au capacitatea de a exporta produsele lor și în alte state unde, în mod cert calitatea și autenticitatea ar fi apreciate.
Personal îi voi aduce la cunoștință Comisarului European pentru Agricultură, domnului Phil Hogan, toate aceste dificultăți astfel încât, de la nivelul Comisiei Europene fermierii români să beneficieze de sprijin.” arata europarlamentarul clujean Daniel Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: