Daniel Buda: Solicit public Guvernului PSD-ALDE să introducă în mod prioritar în strategia privind președinția României a Consiliului Europei din 2019

February 13, 2018
714 Views

Solicit public Guvernului PSD-ALDE să introducă în mod prioritar în strategia privind președinția României a Consiliului Europei din 2019 întărirea și sprijinirea fermelor mici și mijlocii și, în același timp, consolidarea conceptului de producție integrată, care înseamnă: productivitate, procesare sau întărirea capacității de procesare și crearea de spații suficiente care să permită valorificarea acestor produse! a declarat eurodeputatul Daniel Buda.

Buda a mai precizat că: Am solicitat public ministrului Agriculturii, Petre Daea și tuturor membrilor Guvernului PSD-ALDE de a introduce ca prioritate a președinției României a Consiliului Europei din 2019 întărirea și sprijinirea fermelor mici și mijlocii și, în același timp, consolidarea conceptului de producție integrată, care înseamnă: productivitate, procesare sau întărirea capacității de procesare și crearea de spații suficiente care să permită valorificarea acestor produse, cunoscut fiind faptul că nu este atât de greu să produci în România sau în Uniunea Europeană, cât este foarte greu să vinzi la niște prețuri care să acopere prețul de cost. Fără un sprijin real al acestor ferme mici și mijlocii, vom putea asista într-un interval de timp nu foarte mare la o depopulare masivă a spațiului rural, cu consecințe incomensurabile asupra mediului, în primul rând, dar și din punct de vedere social.
Totodată, am dorit să subliniez necesitatea simplificării procedurilor de accesare a fondurilor europene, dar și importanța uniformizării plăților directe. În ceea ce privește procesul de absorbție a fondurilor europene, România din păcate, se remarcă prin proceduri stufoase care nu fac altceva decât să frâneze absorbția fondurilor europene. Statele membre nu ar trebui să îngreuneze accesarea fondurilor europene prin impunerea unor condiționalități suplimentare. Dacă de la Bruxelles sunt 3 condiționalități impuse, Guvernul național vine cu încă 20-30. Or, în acest context, nu e de mirare că ritmul procesului de absorbție a fondurilor europene este unul lent. Având în vedere că suntem în cel de-al cincilea an al actualei perioade de programare, rata de accesare a fondurilor prin proiecte este extrem de redusă. Am subliniat încă o dată problema birocrației excesive care îngreunează procesul de absorbție a fondurilor europene, însă vorbim de birocrația amplificată de statul membru.

 

Astfel, este vital ca România să crească ritmul de accesare al banilor europeni. Am pierdut 4 ani de zile din actualul exerciţiu financiar şi o bună oportunitate de a accesa aceste fonduri. Acum statele europene net contributoare, care dau către UE mai mulţi bani decât primesc, îşi vor pune întrebarea, pe bună dreptate, de ce să mai ofere aceste fonduri, dacă ţările net beneficiare, precum România, nu reuşesc să le absoarbă.

În ceea ce privește viitorul Politicii Agricole Comune, sectorul agricol și zonele rurale ale UE dețin roluri foarte importante pentru bunăstarea și viitorul Uniunii. Agricultura UE este unul dintre producătorii mondiali majori de alimente și garantează securitatea alimentară pentru un număr de peste 500 de milioane de cetățeni europeni. În acest context, devine esențială menținerea plăților directe și după anul 2020.

De asemenea, este necesară uniformizarea plăților directe pentru fermierii din statele membre pentru a oferi șanse egale tuturor fermierilor din Uniunea Europeană. Deși rolul plăților directe în stabilizarea veniturilor agricole este binevenit, faptul că 20 % dintre fermieri primesc 80 % din plăți nu este echitabil. Așadar, în scopul de a se direcționa plățile directe într-un mod mai eficace pentru a asigura un venit tuturor fermierilor din întreaga UE, ar trebui introdusă plafonarea plăților directe, dar totodată și un accent pe un accent mai mare pe o plată redistributivă. Plățile directe oferă o plasă de siguranță importantă pentru venituri, asigurând existența unei activități agricole pretutindeni în Uniune. De aceea, plățile directe trebuie să rămână o parte esențială din PAC!

Leave A Comment

%d bloggers like this: