Cine sunt pensionarii care vor fi transformaţi în asistaţi social

February 13, 2018
509 Views

După „revoluţia salariilor“, urmează „revoluţia pensiilor“. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că cine nu a cotizat cel puţin 10 ani la stat poate să-şi ia adio de la pensie. Specialiştii spun că, pe hărtie, măsurile vor avea efect doar în plan propagandistic, pentru că deficitul fondului de pensii nu va scădea.
În plin scandal legat de salariile bugetarilor, în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, Guvernul se pregăteşte să dea o nouă lovitură românilor. De data aceasta, sunt luate în vizor pensiile. Ministerul Muncii a anunţat că cine nu a cotizat cel puţin 10 ani la stat va fi scos din categoria pensionarilor. Această categorie de contribuabili ar urma să fie încadrată într-o nouă formă de ajutor social. Iar pentru asta este nevoie de încă o schimbare a legii.
Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a explicat nevoia de modificare prin faptul că s-a ajuns în situaţia în care cineva cu mai puţin de 10 ani de muncă primeşte aceeaşi pensie cu o persoană care a achitat contribuţii o perioadă mai mare. „În primul rând, vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stadiu minim de cotizaţie. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că aceştia i-au prins din urmă pe cei care au cotizat 15-20 de ani. Ei vor avea un statut de asistat social şi vor fi într-o legislaţie proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia creşte la 640 de lei, dar atenţie, nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalţi care au cotizat peste 10 ani nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei“, este declaraţia ministrului Muncii care stârneşte nelinişte în rândul pensionarilor cu vechime mică în câmpul muncii.
Asta şi pentru că oficialul a mai subliniat că „ajutoarele” pentru cei cu mai puţini ani vechime nu vor fi majorate odată cu punctul de pensie, ci numai când statul va considera că este cazul. „Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor creşte pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai creşte pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizaţii minime, vor fi făcute creşteri, dar clar nu în acelaşi ritm cu cei care au cotizat“, a mai precizat Lia Olguţa Vasilescu.
La mâna statului

Leave A Comment

%d bloggers like this: