Primarul Emil Boc a participat la CONFERINTA “Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului”

February 6, 2018
246 Views

“Am participat la deschiderea Conferintei “Politici de sanatate in oncologie” organizata la Cluj-Napoca la sfarsitul acestei saptamani.
Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca merita aprecierea noastra pentru profesionalismul cu care corpul medical din aceasta institutie se lupta pentru salvarea fiecarui pacient care se confrunta cu aceasta maladie necrutatoare: cancerul.
Potrivit unui Raport al Comisiei Europene cu privire la starea sanatatii din Romania, bolile cardiovasculare si cancerul reprezinta cauza pentru majoritatea deceselor.
Majoritatea deceselor in Romania se datoreaza fie bolilor cardiovasculare, fie cancerului.
Cancerul pulmonar ramane cea mai frecventa cauza de mortalitate produsa de cancer, rata standardizata crescand cu 15% intre 2000 si 2014. De asemenea, mortalitatea cauzata de cancerul colorectal a crescut brusc din anul 2000, cu mai mult de 30%, in ciuda eforturilor de consolidare a planului national de control al cancerului si a implementarii programelor de depistare pentru cancerul de san, de col uterin si colorectal.

Rata standardizată a mortalității pentru infarctul miocardic acut (IMA) a fost cea mai ridicată în 2014, mult mai mare decât media UE, iar bolile cerebrovasculare (a doua cea mai ridicată rată de mortalitate din UE) contribuie, de asemenea, semnificativ la mortalitate. Luate împreună, aceste boli ale sistemului circulator au cauzat cele mai multe decese în România, cu o rată standardizată de 951,3 decese per 100.000 de locuitori în 2014, fiind de două ori și jumătate mai mare decât media UE (373,6) și a doua cea mai ridicată rată de mortalitate din UE după Bulgaria.
Analizând tendințele cauzelor mai specifice de deces, bolile cardiace și accidentul vascular cerebral (boli cerebrovasculare) continuă să reprezinte cele mai frecvente cauze de deces , în ciuda reducerii numărului absolut de decese din anul 2000.

Afecțiunile musculo-scheletale și problemele de sănătate mintală sunt printre factorii determinanți principali ai stării precare de sănătate
Factorii determinanți principali ai anilor de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years- DALY) în România în anul 2015 erau problemele musculo-scheletale (inclusiv durerile lombare și durerile cervicale) și sănătatea mintală precară (inclusiv depresie) – IHME, 2016. Mai mult, pe baza datelor raportate de respondenți în cadrul anchetei europene de sănătate realizată prin interviu (EHIS), mai mult de unu din șase români are hipertensiune, unul din 20 are diabet și unul din 25 are astm sau alte boli respiratorii cronice. Există inegalități mari în prevalența acestor boli cronice în funcție de nivelul de educație. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au de peste patru ori mai multe șanse să sufere de astm sau de alte boli respiratorii cronice și sunt de mai mult de două ori mai susceptibili să sufere de hipertensiune decât persoanele cu cel mai ridicat nivel de educație.” arata edilul clujului

Leave A Comment

%d bloggers like this: