Prognoza meteo pe 3 luni: cât de cald se anunţă în februarie, în ce lună lovesc inundaţiile şi cum va fi vremea în martie

February 5, 2018
1,256 Views

Vremea care se anunţă în următoarele trei luni iese din tiparele normalului. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), februarie şi martie vor fi caracterizate de temperaturi mai ridicate în regiunile sudice şi estice şi apropiate de normal în restul teritoriului, dar şi de precipitaţii abundente în martie când există risc de inundaţii.
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit la România TV despre primele luni de primăvară din 201, precizând că martie va fi ploiasă şi vor exista riscuri de inundaţii.
“Luna februarie păstrează tendinţa unor valori mai ridicate decât în mod obişnuit în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei. În restul ţării, valorile sunt apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi mai multe zile la rând cu temperaturi de peste 15 grade Celsius. În schimb, tendinţa cantităţilor excedentare de precipitaţii se va extinde în toată ţara în cursul lunii martie (…) Putem să avem anumite probleme de natură hidrologică, pe secvenţe scurte de timp şi la nivel local, cum de altfel se întâmplă în mod obişnuit în România, într-o lună martie foarte capricioasă”, a spus Elena Mateescu, într-o intervenţie televizată la RTV.
Mai rece decât în mod obişnuit
“Aprilie pare a fi o lună mai rece decât în mod obişnuit, în Transilvania, Maramureş şi în Moldova. În restul ţării valorile vor fi apropiate de norme. Tendinţa unor cantităţi excedentare de precipitaţii se menţine şi în această lună. Aşadar, primele două luni ale primăverii vor fi bogate în precipitaţii”, a mai spus directorul ANM.
Precipitaţiile vor fi apropiate de normalul lunii februarie, exceptând regiunile centrale şi estice unde vor avea o tendinţă spre excedent, în timp ce în lunile martie şi aprilie vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării. Conform prognozei ANM, în luna februarie, temperaturile medii vor avea valori mai ridicate decât media climatologică în regiunile sudice, estice şi local în cele vestice şi apropiate de normal în rest.
Ger în Transilvania în martie
În martie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste norma climatologică în sudul şi sud-estul ţării şi va fi apropiată de normă în restul teritoriului. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -1 şi 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Crişana şi Oltenia, şi vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius. Media multianuală lunară pentru luna martie, conform măsurătorilor, este de 3,5 grade Celsius. Precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării în prima lună calendaristică de primăvară.
Temperaturi normale în sud, în aprilie
Potrivit ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în sudul, sud-estul şi local în vestul ţării şi se vor situa sub mediile climatologice în celelalte regiuni. Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor avea, în general, o tendinţă spre excedent, faţă de cele stabilite prin măsurători la 51,3 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Leave A Comment

%d bloggers like this: