Autoritatile publice locale, obligate sa ofere cetatenilor doua variante de tarife pentru gestionarea deseurilor municipale (proiect)

“PlăteÅŸte cât arunci” ÅŸi “Răspunderea extinsă a producătorului” sunt cele două noi instrumente ce ar urma să fie incluse în legislaÅ£ia naÅ£ională referitoare la regimul deÅŸeurilor, iar autorităţile publice locale vor fi obligate să ofere cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puÅ£in două variante de tarife distincte pentru gestionarea deÅŸeurilor municipale, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă, publicat în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

“Prin OrdonanÅ£a de urgenţă a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea ÅŸi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deÅŸeurilor a fost introdus instrumentul economic ‘PlăteÅŸte pentru cât arunci’ în vederea stimulării colectării separate a deÅŸeurilor de la populaÅ£ie, fără însă a crea cadrul complet, astfel încât acesta să fie funcÅ£ional. Această prevedere va impune alinierea contractelor de delegare existente dintre autorităţile administraÅ£iei publice locale ÅŸi operatorii de salubrizare cu modificările impuse prin prezentul act normativ”, se notează în document.

În acest context, pentru autorizarea şi supravegherea implementării prin sisteme colective a obligaţiilor operatorilor economici se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor.

De asemenea, autorităţile administraÅ£iei publice locale au obligaÅ£ia să asigure colectarea separată pentru cel puÅ£in deÅŸeurile de hârtie, metal, plastic ÅŸi sticlă din deÅŸeurile municipale. AceleaÅŸi autorităţi trebuie să asigure implementarea instrumentul economic “PlăteÅŸte pentru cât arunci”, oferind cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puÅ£in două variante de tarife distincte pentru gestionarea deÅŸeurilor municipale, respectiv pentru gestionarea deÅŸeurilor reziduale, fundamentate pe cel puÅ£in una dintre următoarele modalităţi bazate pe: volum, frecvenÅ£a de colectare, greutate ÅŸi saci de colectare personalizaÅ£i.

“Colectarea separată, transportul, sortarea ÅŸi, după caz, alte operaÅ£ii de tratare a deÅŸeurilor de ambalaje, colectarea separată a DEEE-urilor, a bateriilor ÅŸi acumulatorilor, care se regăsesc în deÅŸeurile municipale în condiÅ£iile stabilite pentru prestarea serviciului de salubrizare se fac fără costuri în sarcina cetăţeanului sau a persoanei juridice producător al respectivelor deÅŸeuri. Costurile nete de colectare separată, transport, sortare ÅŸi, după caz, alte operaÅ£ii de tratare a deÅŸeurilor de ambalaje, de colectare separată a DEEE-urilor, a bateriilor ÅŸi acumulatorilor, care se regăsesc în deÅŸeurile municipale se suportă de către operatorii economici supuÅŸi regimului de răspundere extinsă a producătorului prin persoanele juridice autorizate pentru operarea sistemelor colective de îndeplinire a obligaÅ£iilor în regimul de răspundere extinsă a producătorului”, se arată în proiectul de Ordonanţă.

Leave A Comment

%d bloggers like this: