Aniversare la Teatrul „Puck”: 68 de ani de teatru de păpusi la Cluj

February 3, 2018
496 Views

 Teatrul de Păpusi ,,Puck”, institutie de cultură care functionează în subordinea Consiliului Judetean Cluj, invită clujenii de toate vârstele, si nu numai, luni, 5 februarie 2018, să ia parte la evenimentele ce vor marca împlinirea a 68 de ani de la înfiintare.

Programul zilei aniversare va cuprinde două premiere: „Paprikajancsi kalandjai”, în regia lui Vadas Laszlo si „Ali Baba si cei 40 de hoti”, în regia lui Traian Savinescu. De asemenea, un moment special al zilei este evenimentul „Povesti din spatele cortinei. Portret de artist păpusar”. Intrarea la aceste manifestări este liberă.

Sărbătoarea începe de la ora 11.00, în sala Teatrului de Păpusi „Puck”, cu premiera spectacolului „Paprikajancsi kalandjai”, după povesti populare maghiare dramatizate de Demeter Ferencz, în regia lui Vadas László. Spectacolul este realizat de Asociatia „Simeon” din Cluj-Napoca si de Teatrul de Păpusi „Puck”, cu sprijin financiar din partea Fundatiei „Bethlen Gábor” din Ungaria.

Personajul principal, Paprikajancsi, este vestit pentru curajul, îndemânarea si istetimea lui. Cu aceste calităti, el reuseste să îl învingă chiar si pe Diavol. E un erou foarte popular, asemenea lui Vitez Laszlo. În acest spectacol are de-a face cu o provocare nemaiauzită: să comunice cu ipostazele complexe ale Femeii din Secuime, un alt personaj al piesei, în limbajul ei aparte.

E un spectacol de bâlci, plin de aventură si umor. Cei doi actori din distributie (György László si Giriti Réka) interpretează peste zece roluri. Păpusile au fost realizate de György László si Szabó Tünde. Spectacolul se joacă în limba maghiară. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

De asemenea, de la ora 18.00 este programată pe scena Teatrului „Puck” premiera spectacolului „Ali Baba si cei 40 de hoti”, în regia si scenariul lui Traian Savinescu.

Spectacolul se conturează ca un basm teatral inspirat din povestile arabe regăsite în cunoscuta carte „O mie si una de nopti”. Ca prin vis, se pătrunde într-o lume fermecată, în care pesterile ascund comori nebănuite iar bunătatea si prietenia adevărată câstigă întotdeauna în lupta cu răul.

Scenografia este realizată de Traian Savinescu si Elena Ilas iar ilustratia muzicală de Traian Savinescu. Păpusile sunt realizate de Andra Stefan. Din distributie fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ionut Constantinescu, Iulian Lungu si Andreea Bolovan.

Materialitatea are o importantă deosebită în spectacol, în viziunea regizorală a lui Traian Savinescu. „O dată cu derularea povestii, obiectele din decor vor avea si alte functii decât cele instrumentale. Am asimilat aceste povesti orientale cu spatiul arab, pornind de la ideea că o suprafată de joc foarte sugestivă ar fi nisipul. Există niste cutii ca niste mese, pline cu nisip si păpusi care apar ca niste săculeti cu nisip, cu capete, legati cu frânghie la gât”, precizează Traian Savinescu.

Un alt element neconventional prin care este redată actiunea din spectacol este tehnica „sand art”, constând în desenarea povestii în nisip si transmiterea live a imaginii pe un ecran, sub formă de proiectie. Actrita Andra Stefan (absolventă si a Facultătii de Arte si Design din Timisoara) este cea care desenează, în timp real, figurinele în nisip.

Muzica din spectacol este traditională arabă, fiind punctată cu instrumente de percutie improvizate de actori din elemente din decorul spectacolului.

 „Sunt convins că multi copii îsi vor găsi personajele favorite în acest spectacol, si nu neapărat între personajele titulare. Este important în acest context si textul povestii, atât de elaborat, de plin de aluzii si de jocuri de cuvinte, încât se poate spune că este un spectacol care poate îmbogăti vocabularul copiilor”, subliniază regizorul.

De asemenea, un moment special al manifestărilor este evenimentul „Povesti din spatele cortinei. Portret de artist păpusar”, care încheie ziua aniversară a Teatrului de Păpusi „Puck”. Prin intermediul acestuia, echipa teatrului clujean îsi propune să o omagieze pe Doina Dejica, actrită care a jucat nu mai putin de 50 de ani pe scena Teatrului de Păpusi „Puck”.

„Pentru mine, aniversarea a 68 de ani de la înfiintarea Teatrului de Păpusi „Puck” este o sărbătoare foarte mare, având în vedere că am petrecut aici o mare parte din acesti ani. A fost a doua casă a mea. Am rămas cu cele mai frumoase amintiri. Vin cu foarte mare drag, pentru că teatrul de păpusi este una dintre cele mai importante arte. Este o artă usor de înteles de oricine, dar nu oricine poate fi păpusar. Îti trebuie ceva în plus fată de alte profesii: e nevoie de memorie, de suflet senin si de iubire fată de copii. Si, cel mai important, trebuie să îti pui sufletul în palmă. Este o cale de a rămâne mereu tânăr”, a declarat actrita.

Intrarea la toate aceste manifestări este liberă.

Leave A Comment

%d bloggers like this: