„CÂND PĂMÂNTUL VORBEȘTE”,un film despre toată istoria noastră

January 26, 2018
595 Views

„CÂND PĂMÂNTUL VORBEȘTE”,un film despre toată istoria noastră, prezentat în premieră la Cluj în prezența realizatorilor.
Vineri, 26 ianuarie, ora 17.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită VINERI, 26 IANUARIE 2018, DE LA ORA 17.00, la sediul central al instituției, str. Memorandumului 21, la proiecția filmului documentar „CÂND PĂMÂNTUL VORBEȘTE”, realizat de Viorel Costea.

Evenimentul se va bucura de participarea realizatorilor și a câtorva dintre personalitățile intervievate în cadrul acestuia: Acad. Prof. dr. IOAN AUREL POP, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. SABIN ADRIAN LUCA, director general al Muzeului Național Brukenthal, prof. dr. GHEORGHE LAZAROVICI, fost director general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

CÂND PĂMÂNTUL VORBESTE este primul film documentar care reconstituie întreaga noastră istorie, pornind de la cele mai vechi dovezi materiale asupra existenței unei culturi, a unei civilizații în aceasta zona geografica, până în ziua de azi. Întregul proiect se bazează pe o documentare extrem de laborioasă și precisă, pe cercetări arheologice și dovezi istorice concludente.

Realizatorii pleacă de la premisa că un trecut învăluit în ceață, lipsit de limpezime, încărcat de povești, basme și idei fanteziste, nu poate genera un prezent solid, și cu atât mai puțin un viitor sustenabil.

Acest film nu s-a născut din vreun spirit naționalist, ci dintr-o acută necesitate, impusă de mai mulți factori:

1. Reducerea, până la dispariție în multe cazuri, a orelor de istorie în școli, cu precădere a istoriei noastre naționale;

2. Apariția, în ultima perioadă, a unor curente extrem de vizibile în spațiul public și virtual, care susțin teorii extrem de deformate și exagerate despre existenta si rolul dacilor și a Daciei in preistoria europeana și globală;

3. Pe de altă parte, apariția în ultimii ani a unor curente diametral opuse celor de mai sus, care susțin practic distrugerea, „demolarea” tuturor miturilor noastre istorice, depășind orice limite ale unor analize realiste, bazate pe cercetare, pe studii precise si cu dovezi demonstrabile; si in fine,

4. Descoperirile, în urma cercetărilor din ultimele decenii efectuate pe teritoriul României, a noi materiale arheologice, care duc la interpretări și „redesenări” ale istoriei noastre într-un mod, pe alocuri, radical diferit de ceea ce știam până acum.

Toate acestea sunt, credem noi, suficiente motive pentru producția pe care ne-am propus-o, sub titlul CÂND PĂMÂNTUL VORBEȘSTE. Un film despre istoria noastră. Cea reală, necosmetizată. Mai mult sau mai puțin plăcută. Dar, in mod sigur, cu cel puțin un pas mai aproape de adevăr.

Durata: 90 de minute
O productie: Școala Tehnică Postliceală de Artă Teatrală și Cinematografică-IGV FILM&MEDIA
An productie – 2017
scenariul si regia: Viorel Costea

1 Comments

Leave A Comment

%d bloggers like this: