BNR pregăteşte restricţii pentru creditele luate de români. Anunţul făcut acum de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

January 10, 2018
437 Views

Restricţionarea condiţiilor de creditare a fost discutată în ultimele şedinţe ale Comitetului de Macroprudenţialitate şi la nivelul Comitetului de politică monetară din cadrul BNR, însă o decizie în acest sens ar putea fi luată abia la primăvară, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
„O posibilă restricţionare a condiţiilor de creditare pentru populaţie a fost luată în discuţie la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi în Comitetul de Politică monetară, tangenţial chiar şi în Consiliul de Administraţie (n.n.- al BNR). Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta ar veni ca o recomandare pentru Banca Naţională din partea Comitetului de macroprudenţialitate, iar banca centrală o va lua în analiză”, a spus Mugur Isărescu.
„Pe lângă acel mix de politici macroeconomice de care vă tot vorbesc de atîta vreme, pe lângă politicile fiscale şi monetare, s-ar putea să adăugăm şi ceva despre prudenţialitate. Dar dacă de vor lua asemenea măsuri, probabil că asta se va întâmpla abia la primăvară”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale, la briefingul de presă care a urmat după şedinţa de politică monetară.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. De asemenea, conducerea BNR a decis majorarea cu 0,25 puncte procentuale a facilităţilor de depozit şi de creditare. Foto : www.gandul.info

Leave A Comment

%d bloggers like this: