Mai multe organizaţii non-guvernamentale îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, medierea “conflictului” între stat şi societate.

January 8, 2018
438 Views

“Sunteţi, conform Constituţiei, singurul mediator chemat să acţioneze atunci când intervine o criză în funcţionarea autorităţilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constituţie ne spune că sunteţi chemat să vă exercitaţi funcţia de mediator nu numai atunci când există un blocaj sau un dezechilibru între puterile statului, ci şi între stat şi societate”, se arată într-o postare pe Facebook semnată de 20 de asociaţii, printre care “Corupţia ucide”, Comunitatea “Vă vedem din Sibiu” şi organizaţii #Rezist din mai multe oraşe.

Potrivit sursei citate, preşedintele a înţeles mesajul străzii în urmă cu un an, care reclama că puterea politică încerca să submineze lupta anticorupţie.

“Acum, strada reclamă din nou acelaşi abuz – dar la o scară mult mai amplă: dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenţei procurorilor şi despre subordonarea puterii judecătoreşti de către cea politică. Este o situaţie de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituţii independente ale statului, instituţii europene, organizaţii profesionale din sistemul judiciar şi parteneri din UE şi NATO. Alături de cetăţenii şi organizaţiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor legilor justiţiei”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui.

Organizaţiile semnatare apelează la preşedinte pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituţia i le pune la dispoziţie şi ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul.

Leave A Comment

%d bloggers like this: