Anul acesta intră în vigoare Legea sărăciei: Un sfert din populația României nu poate supraviețui fără ajutor de stat

January 5, 2018
771 Views

Anul acesta va intra în vigoare Legea venitului minim de incluziune. Acest act normativ este, de fapt, “un program antisărăcie ce va fi direcționat către cei mai săraci 5 milioane de români”, așa cum arată expunerea de motive a legiuitorului. În textul motivației se mai spune că “ajutorul de incluziune se acordă pentru asigurarea necesităților zilnice de viață”. Iar un sfert din populația României, inlcusiv familii cu copii, se află în această situație. Conform articolului 97 din lege, aceasta se aplică de la 1 aprilie 2018.
Legea venitului minim de incluziune (176/2016) înlocuiește cele trei programe anti-sărăcie existente în acet moment – venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor și ajutoarele pentru încălzire – într-un singur program.
Componentele se acordă astfel: ajutorul de incluziune, pentru persoanele/familiile care au un venit net lunar sub 260 de lei; ajutorul pentru familiile cu copii cu un venit net lunar sub 600 de lei; suplimentul pentru locuire, respectiv ajutorul pentru încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, acordat persoanelor/familiilor cu venitul net lunar sub 600 de lei, dar și persoanelor singure cu vârsta peste 60 de ani cu venitul net lunar sub 800 de lei.
Venitul minim garantat trece de la 141,5 lei la 260 de lei
Ajutorul minim de incluziune va avea valoarea maximă de 260 de lei pe lună. Vor face excepție persoanele singure cu vârsta de peste 60 de ani și venituri sub 800 de lei, care vor primi 300 de lei pe lună.
Ajutorul pentru familiile cu copii, în cazul celor cu venituri nete până în 260 de lei sau cele care primesc ajutor de incluziune va fi de: 107 lei pe lună pentru un copil; 214 lei pe lună pentru doi copii; 321 de lei pe lună pentru trei copii; 428 de lei pe lună pentru patru sau mai mulți copii.
Ai carte, ai parte… de ajutor de la stat

Leave A Comment

%d bloggers like this: