Cazul medicului LUCAN .
“L-am operat inclusiv pe Papa, sunt o somitate, iar faima mea este recunoscută internaţional”. Asta le-ar fi spus medicul Mihai Lucan procurorilor DIICOT în timpul audierilor.
Va prezentam succesiunea evenimentelor din ultimele zile in “cazului LUCAN”
- Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor şi omul de la care a pornit dosarul doctorului Mihai Lucan, a făcut, timp de 3 ore, mai multe declaraţii miercuri la DIICOT, susţinând că sunt implicaţi ministrul Florian Bodog, primarul Emil Boc sau Gheorghe Funar.
“A fost ajutat de Emil Boc. Nu făcea Lukmed fără domnul Boc, care a fost operat şi la stat şi la privat. (…) Credeţi că există vreo chitanţă în acest sens? Boc l-a numit consilier personal pe doctorul Lucan. Văzând ce personaj malefic este Lucan, mă întreb ce l-a învăţat pe domnul Boc. Am făcut o sesizare să fie anchetat domnul Boc, domnul Funar “, a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu, la sediul DIICOT.
Ungureanu îl acuză şi pe actualul ministru al Sănătăţii că a susţinut activitatea profesorului Lucan şi spune că a dat detalii în faţa procurorilor despre un anume control care a fost “îmblânzit” prin intermediul actualului ministru.
“Florian Bodog, împreună cu funcţionari de la Casă, au desemnat ca la un control, funcţionarii de la Casa de Asigurări au fost cazaţi la un hotel de 5 stele din Cluj. Controlul a devenit foarte moale. Domnul Bodog a intervenit ca aceia să stea la hotelul de 5 stele. Florian Bodog are relaţii vechi cu medicul Lucan, are legături printr-o relaţie de naş”, a mai spus Ungureanu.
Fac apel la procurorul general: Romania e plina de lucani. Fac un apel sa mobilizeze parchetele judetene si sa vada cat de frecventa e aceasta practica a jafului banului public”, a mai spus Ungureanu.
2) Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile deputatului Emanuel Ungureanu sunt „absolut nereale”, precizând că toate controalele pe care le-a demarat instituţia pe care o conduce la Institutul de transplant renal de la Cluj au fost făcute în colaborare cu DIICOT
„Domnul Ungureanu bate câmpii. Afirmaţiile pe care domnia să le-a făcut sunt absolut nereale. Echipele de control ale Ministerului Sănătăţii se ocupă de cazarea lor şi nu ministrul Sănătăţii. Toate controalele pe care ministrul Sănătăţii le-a dispus în acest an la Institutul de transplant renal au fost în colaborare cu DIICOT. În rest, nu are decât să bată câmpii cât doreşte”, a explicat Bodog.
“Să prezinte şi dovezi pentru că altfel îi fac şi eu plângere pentru denunţ calomnios”, a precizat Florian Bodog.
3)Iata si reactia primarului Emil Boc
„Contractul de concesiune pentru realizarea clinicii LukMed, care stabilea preţul şi suprafaţa de teren, a fost aprobat de către Consiliul Local Cluj-Napoca înainte ca eu să fiu primar. În timpul mandatului meu, Consiliul Local a detaliat, prin Hotărâri de Consiliu, precizările din contractul de concesiune stabilite înainte ca eu sa fiu primar. Nu am beneficiat de niciun fel de tratament preferenţial din partea domnului Lucan, am avut scurte intervenţii medicale, care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât şi la clinica privată. În condiţiile în care actul medical se putea realiza în Cluj-Napoca, am considerat firesc să am intervenţia medicală acasă şi nu în străinătate”, a declarat Emil Boc
4)Fostul primar Gheorghe Funar , raspunde si el acuzatiilor lui Ungureanu:
“Prin hotărârea Consilului local i s-a dat acel teren şi nimeni nu s-a opus. L-am dat pentru că era o somitate, a salvat multe vieţi”.
De asemnenea si Alexandru Arsinel raspunde acuzariilor:
5)ACTORUL Alexandru Arşinel a fost acuzat că ar fi primit tratament preferenţial din partea medicului Mihai Lucan, în 2013, când a suferit o operaţie de transplant renal. Un scandal uriaş a fost declanşat atunci, iar medicul spunea că a considerat că starea de sănătate a actorului era mai gravă decât a altora. Acum, actorul spune că nu crede acuzaţiile care i se aduc medicului care, spune el, i-a salvat viaţa.
„Nu pot să cred că sunt adevărate aceste acuzaţii de tentativă de omor. Să acuzi un om că încearcă să-şi saboteze un coleg prin tentativă de omor este ceva oribil. Se pot întâmpla accidente, dar să le pui sub imperiul unei rele voinţe, nu se poate aşa ceva. Nu pot să cred că un om care s-a luptat o viaţă întreagă să salveze oameni poate face un astfel de gest. În ceea ce priveşte banii găsiţi la domnul doctor, nu comentez”, a declarat, pentru MEDIAFAX, actorul Alexandru Arşinel.
6)Doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, a făcut un scurt comentariu în cazul profesorului Mihai Lucan.
Deși chirurgul român, specialist în urologie, a fost linșat în presă de anumite persoane, care au spus că pentru a-și atinge scopul ar fi pus în pericol viața unui pacient, Gheorghe Borcean ne-a spus că nu s-a făcut nicio sesizare în cazul său.
“Nu am primit nicio plângere. Hotărât nu!”, a zis președintele Colegiului Medicilor din România pentru DC News.
Întrebat dacă, ținând cont că Mihai Lucan a salvat 75.000 de vieți, nu s-ar fi putut întâmpla, la un moment dat, vreun accident, Gheorghe Borcean ne-a declarat: “Faptul că un medic salvează vieți înseamnă că își face datoria, lumea îl respectă, îl iubește, este amabilă cu el, dar aceste lucruri nu îl exonerează pe un doctor celebru de o răspundere alta decât cea medicală”.
“Sunt afirmații despre partea medicală, care nu au fost probate încă, și mai sunt și altele – economice și financiare despre care se vorbește în presă astăzi. Acelea sunt aspecte de natură penală pe care nu vreau să le comentez sub nicio formă, iar cele medicale – atunci când vor ajunge să fie în jurisdicția mea, dacă vor fi, voi avea un punct de vedere”, a mai precizat Gheorghe Borcean pentru DC News.
În anul 1980, Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. În anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume, împreună cu profesorul Ralph Senner, de la Clinica de Chirurgie Robotică din München. În anul 2004 profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas. În 2010 a efectuat primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est. În decursul carierei, a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale.-sursa DCNews
7)Va prezentam in finalul articolului de azi , declaratia profesorului Lucan , data in fata procurorilor:
“L-am operat inclusiv pe Papa, sunt o somitate, iar faima mea este recunoscută internaţional”. Asta le-ar fi spus medicul Mihai Lucan procurorilor DIICOT în timpul audierilor.
va urma