Reîntoarcerea zimbrilor în Carpaţii României. Până unde au ajuns turmele în pădurile din nordul Moldovei

December 26, 2017
842 Views

În cei cinci ani de la prima eliberare a zimbrilor făcută în Parcul Natural Vânători Neamţ, turma a crescut la 33 de exemplare.
Dispărut în urmă cu două secole din pădurile României, zimbrul a fost reintrodus în anul 1958, iar în urmă cu cinci ani, administaţia Parcului Natural Vânători Neamţ a lansat, în premieră, un program de reintroducere a acestei specii protejate în mediul natural.
Pe 12 martie 2012, în zona Chitele, de pe Valea Cracăului, primii cinci zimbri au fost eliberaţi din ţarc, după o perioadă de aclimatizare, iar de atunci, în fiecare an, specialiştii parcului au eliberat, la începutul primăverii, câte 3-4 exemplare, pentru repopulare.
Aşa s-a ajuns ca în decurs de şase ani, turma aflată în libertate să crească. De asemenea, în urma fătărilor, efectivele de zimbri au sporit, numărul lor fiind, la finele anului 2017, de 33 de exemplare.
„La primele eliberări, zimbri reveneau des în ţarc, pentru că ştiau că acolo mai găsesc hrana pe care le-o asiguram noi. Cu timpul, au învăţat să se descurce singure, să-şi caute hrana şi să nu mai depindă de furajele pe care le puneam în hrănitori. În ultimii cinci ani au fost 12 fătări. Numai anul acesta am avut 4 fătări“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.
Acest parc natural, o arie protejată întinsă pe circa 30.000 de hectare în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, se suprapune cu zona oraşului Târgu Neamţ, respectiv comunele Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Răuceşti şi Pipirig.
Parcul Vânători Neamţ este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, în semilibertate şi în captivitate, fiind recent inclus în „Top 100 de destinaţii sustenabile“. În ţarcul de aclimatizare trăiesc în regim de semilibertate 16 zimbri (din care trei viţei fătaţi în acest an), iar în captivitate, în grădina zoologică sunt 7 exemplare.
De menţionat că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează în ţară trei nuclee de zimbri, la Bucşani, la Haţeg şi cel de la Vânatori Neamţ, cu un efectiv total de peste 100 de exemplare.
..

Leave A Comment

%d bloggers like this: